marți, 27 august 2013

UN ADEVARAT PROFESIONIST-DIDIER MAUBERTY


Didier, inainte de toate, este un european pe care l-am invitat  sa ma viziteze in Republica Dominicana. A facut-o in cele din urma. Am  mai scris ca este un pofesionist al teatrului, a facut si filme in Franta si a revolutionat in maremasura teatrul popular, interactiv, sau mai bine zis, al teraputicii prin intermediul acestei arte. Omul care a schimabt destine in viata, care a reusit sa inventeze actori profesionisti,  transforand din alcoolici, drogati sau bolnavi psihici cu diverse forme de manifestare ale maladiilor de acest gen in viitori profesionisti, persoane aflate intr-un moment dat al vietii lor la periferia sociatatii!
..................................................................................................................................................................

Ajuns la aeroport sa-l astept, ne-am indreptat apoi, spre un hotel din Santo Domingo unde Federatia Dominicana de Arte si Cultura, ne rezervase cate o camera. Loredana, colega lui, urma sa ajunga a doua zi, seara.
Ne-am revazut dupa 5 ani de absenta. Ma asteptam sa fie curios de ce se intampla intr-o tara tropicala, poate sa ma intrebe cum o fac majoritatea... daca femeile sau barbatii, dupa caz, sunt frumosi, daca viata e asa sau altfel si despre alte curiozitati ale unei zone indepartate si exotic cum este aceasta insula descoperita de Columb.

Didier, insa, de la bun inceput mi-a vorbit doar despre teatru, si chiar daca nimic nu-i scapa neobservat in zona pe unde ne deplasam,un fapt divers, o curiozitate oarecare...pe care, totusi, o imortalizeaza cu aparatul foto sau cu video camera sa, concentratia lui era in cea mai perfecta masura catre proiectul sau teatral intr-o lume diferita aproape in exclusivitate de ceea ce el cunoscuse pana la acea data. O putere de concentratie, o forta vitala si o capacitate de adaptare uimitoare la acest regizor si dramaturg francez, care isi creaza aproape singur, dar si ajutat de catre cea mai apropiata colaboratoare a sa, actrita si producatoarea de filme de scurt metraj, Loredana Ronca, de ani buni,  aproape toate piesele si spectacolele pe care le prezinta publicului francez sau de prin alte parti pe unde a colindat prin Europa.

 Am colindat in cele zece zile de sejur, in foarte multe localitati din aceasta tara, am calatorit ore in sir cu autocare si autobuze ,am petrecut nopti pe malul marii,sau pe terasa langa un rau, in Suncampdr, ascultand muzica cubana, live, am dat ateliere de teatru copiilor , adolescentilor si chiar adultilor haitieni in Muñoz, unde Diane Pellerin este inima si sufletul acestor oropsiti, insa atat de frumosi, emigranti din una dintre cele mai sarace tari de pe mapamond; Republica Haiti.
  S-au vizitat de asemenea centre universitare, au fost convocati directorii de teatru din mai multe regiuni si am fost primiti in incaperea senatului universitatii UASD, cea mai importanta institutie cultural-universitara din Caraibe.

 
Pe parcursul turneului, nu s-a odihnit decat o singura dupa masa, cand am insistat sa iesim sa cunoasca si ei, statiunea cea mai draga mie, si anume Sosua, reniumita pentru plaja ei fascinanta si naturala, un mic golf in inima statiunilor nordice dominciane, Puerto Plata, denumita si capitala turistica a Republicii...
  Analizand acest comportament al prietenului meu, am ramas pe ganduri, pe urma, dupa intoarcerea lor pe batranul continent, lasandu-mi cu un gol imens in suflet, si am deslusit ca, orice in viata se face cu mari sacrificii. Cu toate ca e un mare admirator al soarelui, al marii, al naturii... a ramas cugetator mereu catre profesia lui de baza, care i-a dat satisfactii imense pe percursul vietii acestui inteligent francez si mare profesionist. O lectie pentru o viata intreaga. Merci a vous monseur Didie y señorita Loredana!
  Ne reintalnim la anul cu proiectul teatral din nou, in Caraibe. Pana atunci, recuerdos si... SALUTARI DIN CARAIBE!

                    CALIN DANIEL CRUCERU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu