sâmbătă, 18 iunie 2011

LUPTA CU MENTALITATEA

                                                           
Cel mai dificil e sa lupti impotriva firii tale, impotriva obiceiurilor, deoarece esti convins de cele mai multe ori ca ceea ce ai acumulat in acesti ani relativ putini de cand te-ai nascut sunt lucruri in general, bune! ``Asa m-a invatat mama, asa trebuie sa fac! Asa opina cutare prin ziare, asta trebuie sa fie realitatea! Las ca-i arat eu lui asta , ii demonstrez ca e un prost, hai ma, ca ...ce stie zabalosul ala! Ce baaa, fugi d`acilea, ala e un prost ba, un analfabet...!
 Privind lumea noastra din alte unghiuri, cand iesim din cotidian  ni se  pare poate abia atunci, ca ceva nu e in regula! Te muti din Oradea in Tulcea si vezi ca lucrurile se vad in aceasta zona putin diferit decat  le-ar vedea oamenii prin zona Bihorului! Emigrezi in Noua Zeelanda din India, la fel!
 Opiniile, din vremuri stravechi inca, de cand avem niscaiva cunostiinte despre primele incercari de comunicare descoperite de arheologie sau transmise prin grai viu din generatie-n generatie, se vad ca sunt impartite  si ca lumea nu are o unitate in acest sens!
 Si poate asta are o savoare speciala deoarece astfel, cultura s-a diversificat si a luat nastere axiologia, teoria generala a valorilor! Cultura este si ea o forma de exprimare, o modalitate de a ne identifica in fata celorlati de alte rase si care gandesc diferit de noi! De cultura tine si educatia si aici diferenta se poate face vizibila la un popor sau altul!
 In lumea de azi, datorita fenomenului emigrational si imgrational, lumea deja cunoaste o noua entitate; cea a mondializarii, unde capacitatea de adaptare la o noua cultura inseamna si puterea de acomodare la noi conditii de viata,  factori indispensabili  in reusita integrarii in societatile moderne, unde fenomenul imigratiei este mai pregnant! Exemplu edificant in acest sens sunt tarile occidentului european ,SUA,Canada, Australia, Noua Zeelanda,etc!
 Ca sa poti sa strabati lungul drum al rutinei , inseamna a te lupta cu mentalitatea dobandita in zona unde ai crescut si te-ai format! Asa vei reusi mai usor sa te adaptezi la noile conditii de viata, la inerentele reguli impuse de noua societate in care te afli si implicit in a putea sa te realizezi si din punct de vedere profesional sau financiar!