sâmbătă, 20 august 2011

A ne feri de pseudovalori

In societatea romneasca bantuie pseudovalorile! Adica cei care stiu tot, cei care memoreaza citatele altora, si  le aroga drept ideile lor, fura conceptii, studiaza de prin carti si invata sa fie smecheri, parafrazandu-l pe Heraclit din Efes,  inseland pe toata lumea! Asemenea indivizi, au fost  mereu campul de bataie scriitoricesc in luptele seculare ale intelectualitatii romanesti care manuia condita, in special in lupta cu non-valorile si snobismul care nu mai  inceteaza sa ne intoxice din timpuri  imemorabile, de Adam si Eva!
 Apoi ne intrebam curiosi, unde ii gasim pe acesti atotcunoscatori? Foarte simplu, ii vedem peste tot, mari experti, dar nimic mai mult decat...simpli  pungasi! Un exemplu,  ar fi acesti super cunoscatori, palavragii, care ne impresioneaza prin cunoasterea de ceva limbi straine, si care ne invaluie intr-un mister total, de necuprins, pe la o cafea, prin cercuri de prieteni, ne lasa gura-casca, la fiestas, la ceremonii, vorbesc o anumita engleza ce seamana mai  mult cu franceza, exact aceeasi modalitate de snobism ieftin care impresiona mult si care era atat de ironizat de  mareleTolstoi in opera Anna Karennina!
 Acestia mereu termina o scrisoare  in engleza, azi, in loc de franceza, cum se intampla candva, limba de circulatie mondiala pe vremea celebrului scriitor rus: "ok, se you tomorow!"Isi fac aparitia inopinant, de cele mai multe ori neinvitati,prin cercuri de lume buna, prieteni de familie si care au o aura de experti in `nspe domenii, insa foarte usor de depistat de cei care nu mai cred de multa vreme in povesti si nici macar  rabdare in ascultarea de  naive basme balcanice, dar care au invatat sa gaseasca intelegatori in acea zona unde castiga usor cu impresionismele lor ieftine  si avand nesimtirea  de a convinge anumite persoanele care au  pozitii sociale sau poseda anumite resurse financiare si unde cred ca ei pot musca!!! Si o fac  cu o nesimtire ce nu are nici un fel de limite sau explicatii...!
 Acestia acumuleaza mari comisioane de la persoane care cu multa bunavointa le ofera credibilitate, le dau bani,  le acorda interes special, vezi Doamne, doar sunt mari specialisti,  inseala pe toate lumea, sunt cunoscatori in turism, in tot ce se poate insela, prin marea capacitate de siretenie si iti sare la beregata in cazul in care ii simti sau vrei sa-i corectezi! Ba iti ma baga in cap si faptul ca-s simpatici! Din pacate, nu  prea stim sa ne ferim de aceste canalii  care ne impresioneaza si pe care dimpotriva, ii gasim mai degraba agreabili sau socialbili! Ei sunt tolerati pentru ca nu exista un discernamant din partea celor ce le dau crezare. Si ne lasam adesea mult prea usor impresionati de indivizi  fara scrupule!
Asadar, cam ca si  ca pe vremea lui Tolstoi...! Doar personajele difera! Si jeep-uri in loc de trasuri!
  Cand societatea romaneasca se va trezi  si lepada de aceste caracatite de doi lei vechi, va simti ca se poate supravietui mai usor! Ha, e insa nevoie de multa clarviziune care este o carenta generala a societatii noastre contempoarane si ...nu numai! Atat Calinescu, Petrescu, si alti buni cunoscatori ai vietii noastre valahe si balacanice de atunci si de azi, unde suntem integrati geogarfic, ca sa nu mai aduc vorba de cei scarbiti si exilati cum ar fi Cioran etc, au semnalat aceast flagel pe care ar fi trebuit sa-l eradicam de... vai, multa vreme...! Dar, pana atunci... salutari din Caraibe si nimic mai mult!