duminică, 7 august 2011

Ramon Sanchez-un cubanez ratacit in SUA si Republica Dominicana

Cuba, tara natala dar interzisa pentru unii cubanezi!
 O persoana in varsta, cu niste ochi mai albastri ca si marea de alaturi, si foarte iuti si care in ciuda atingerii celor 82 de ani, este foarte lucid si foarte vioi! Il cheama Ramon Sanchez si este nascut in Matanza, dar apoi s-a mutat cu familia in La Habana (Havana), capitala statului Cuba  !
A trait o viata destul de agitata, insa dupa o tinerete petrecuta mai mult muncind decat studiand, s-a ales cu o afacere care ii mergea din ce in ce mai bine! A fost chemat de catre fratele lui mai mare, sa-l ajute in administrarea afacerilor acestuia din urma, si  unde de pe la 17 ani devenise mana dreapta a unei companii de transporturi si de producere a ghetii, conduse de fratele sau, foarte necesara intr-o tara unde temperaturile nu coboara in mod natural, mai mult de 15 grade Celsius, (in perioada cea mai racoroasa si doar rareori pe timp de noapte) si transporta aceasta apa congelata pe la hotele, restaurante, chiar si pe la casele particulare.
S-a casatorit apoi, la 21 de ani si  mai tarziu fratele sau ii lasa o parte din afacere si avea deja propriul  Parc Auto, cu   masini pentru diferite  transporturi! Devenise un prosper om de afaceri, cand intr-un "sumbru 31 decembrie" al anului 1958, sotia ii comunica faptul ca Fidel Castro va lua in maini cat de curand, se pare, destinele tarii, iar reactia acestuia a  fost sponatana, raspunzandu-i:" Suntem nenorociti", isi aduce bine aminte Ramon, acum dupa 52 de ani!
 Revolutia deja incepuse si asa cum acesta profetise profetise  Ramon Sanchez a ramase fara nimic din toata munca si  afacerea sa, deoarece "statul revolutionar" ii confiscase totul! A incercat sa fuga pe mare in SUA, insa a fost prins, si condamnat la 5 ani de inchisoare! Intr-o zi cand sotia sa il viziteaza si avand deja doi copii minori, acesta ii spuse sa-si ia soarta pe cont propriu si sa incerce sa plece din tara! Cu ajutorul familiei sotiei sale, care erau atat in Statele Unitre cat si in Mexic, reusesc sa plece asa cum Ramon ii sfatuise, iar un miracol face ca numai dupa 6 luni de detentie, din cei 5 la cati fusese condamnat, se trezeste intr-o buna zi,  pe neasteptate, sa fie eliberat! Apoi, dupa ce cautase si incercase fara succes mai mutle posibilitati de obtinere a vizei de plecare, in mod legal, dupa familia sa, deja stabilita in SUA, cineva il ajuta sa plece cu echipa de fotbal a Cubei, care urma sa faca o deplasare in Mexic si angajandu-l in staff-ul tehnic al acesteia, obtine astfel un pasaport si o viza de Mexic pentru 7 zile! Asada in cele din urma  pleaca, dar cu gandul sa nu se mai intoarca! In Mexic insa, autoritatile au refuzat sa-l primeasca ca si pe un refugiat politic, deoarece venise legal si cu o viza de 7 zile. Lucrurile incepusera sa se complice atunci cand se parea ca ar trebui sa se intoarca din nou in Cuba! Insa nu se lasase asa usor convins si cauta ceva rude de-ale nevestei si care au reusit in cele din urma sa-l introduca clandestin intr-un avion si fara viza de SUA! Ajuns pe aeroport in "Tara Fagaduintei" se preda la Emigratie si aici i se accepta statul de refugiat! "In aceea perioada,isi aminteste Ramon Sanchez, nu existau nici pe departe controalele  severe ce sunt acum in aeropoarte, datorita atentatelor  si a traficurilor interzise", si se reuneste apoi cu familia sa! Munceste pe branci pe unde apuca si mereu este unul dintre favorizatii patronilor si faptul ca invatase gestiunea prin propriile lui  afaceri in Cuba, aici devine repede omul de increredere al mai multori patroni din California si  din Florida, unde isi petrecuse cei mai multi ani si unde se pricopsise si cu o casa pe care a vandut-o imediat dupa moartea sotiei, survenita in anul 2004!
 Devenit pensionar in urma cu cativa ani, se hotareste sa se intoarca in Caraibe, insa din nefericire nu in Cuba natala ci in Republica Dominicana, unde din pensia sa dupa 42 de ani de munca in SUA, isi traieste cu adevarat clipele si se bucura in liniste de efectele minunatei  ale climei tropicale din aceasta tara, invecinata cu cea unde se nascuse si unde sustine el, i-e frica sa revina!
 In momentul de fata, este foarte fericit alaturi de noua sa iubita pe care o are de 3 ani, si mai tanara cu 36 de ani decat Ramon, si care "l-a facut sa intinereasca" , zice el zambind, si sa-si revina dupa socul disparitie persoanei care a fusese sotia si mama copiilor sai timp de 52 de ani!