luni, 21 octombrie 2013

CE INSEAMNA A FI SAU NU PRO AMERICAN

A fi un pro-american se poate traduce prin a accepta democratia, controlul celor care mentin lumea intr-o relativa pace si bunastare si care pledeaza pentru libertatea democratica a tuturor popoarelor ce traiesc pe acest glob pamantesc. Asa se vede un militant catre o viata civilizata sau unul pro-american!
De cealalta parte sunt cei care impiedica dezvoltarea lumii si a societatilor catre modernism, civilizatie, libertate in acceptiunea ei generala, numitii nationalisti, promoscoviti sau nostalgici ai regimului totalitar-
 La o privire superficiala asa ar sta lucrurile. Poate ca din punt de vedere sentimental si teritorial in tara noastra asa este! Avem ceva motive in plus sa gandim mai altfel decat un columbian, venezolan, sau un mexican cand vorbim despre SUA, fosta URSS sau actuala Rusia.
Motivele sunt lesne de inteles si nu mai are rost sa pierdem timpul in a le enumara!
Eu nu fac parte din nici una dintre aceste "curente de gandire" ci doar pur simplu uneori imi exprim indignarea asupra unor "rele" care sunt diferit percepute, observate din alte unghiuri decat cele ale unui politician sau lider de opinie din Romania, care e influentat de situatia istorica a tarii noastre si de dorinta de iesire pentru totdeauna din ceea ce am trait pana acum catva timp si care inca mai resimtim sechele ale regimului dictatorial din tara noastra si din zona noastra geografica.
Insa traind pe alt continent de mai bine de zece ani, am aflat mai multe iar procesul meu de "antipatizare" al sistemului nord american s-a instalat in timp, nici intr-un caz nu a fost de azi pe maine. Unii sustin ca SUA e un rau mai mic decat in Rusia. SUA e un rau pur si simplu, nici mai mic nici mai mare. Cineva foarte drag mie sustine cu tarie ca este pro-american, pro-Nato, pro-UE etc.
 NU e absolut nimic rau sa ai o astfel de dorinta. Insa multi considera ca a fi pro-America implicit e sa fii si sustinator pro-UE. Foarte greu vei gasi un francez sa fie pro-american. De fapt, exista un mare antagonism, la o examinare
mai profunda intre conceptiile NATO, SUA de o parte, si ale Uniunii Europene ca si entitate culturala... De asemenea, incep sa cred ca pe acest continent, SUA, mai are simpatizanti doar in cercurile intelectuale din Romania si Bulgaria si poate in alte foarte putine locuri de pe batranul continent. Asta nu inseamna neaparat ca sustin cu subtilitate cum cred unii, Rusia. Ci refuza forma orgolioasa si demonica a celor care pretind sa controleze lumea si resursele Terrei. Palarie intr-un picior, ghici ciuperca cine-s?