luni, 29 august 2011

OBSESIA SAU MODA FACULTATILOR

foto:stirifierbinti.ro                                                                                                          
   una e sa fii croitor si apoi savant, dar e cu totul diferit sa vrei sa fii marinar si apoi presedinte
Toata lumea doreste sa aiba in viata un tel si daca acesta este bine definit, lucrurile ar putea sta cu atat mai bine! Spre exemplu, sa ai o cariera, sa fii un parinte bun si drag, un sot sau o sotie ideala si desigur o situatie materiala care sa-ti permita sa traiesti in liniste! Desigur, daca capacitatile nostre sunt pe masura, ne dorim cu ardoare sa finalizam cat mai multe studii, si sa ne formam un stat social bun!
 Este un demers firesc si absolut normal!
 In urma cu ani de zile, posibilitatile de a continua studiile de dupa liceu, erau ceva mai ingradite ca si in ziua de azi! Locuri putine la facultati iar societatea romaneasca era ceva mai clara decat acum! Stiai exact ce se va intampla cu tine daca reusesti, spre exemplu, la facultatea de agronomie. Sau la aceea de litere, bineinteles cu mici exceptii! Acum lucrurile s-au schimbat profund, posibilitatea de a accede la universitati este mult mai mare! Practic, o face cine doreste si are in buzunar o diploma de bacalaureat! Insa in ultima perioada, acest fapt a devenit o obisnuinta sau o moda, multe persoane insa nu au o asemenea vocatie adica pur simplu n-au nevoie de studii superioare, deoarece aptitudinile lor  sunt cu totul altele! Multi sudori ori soferi de vocatie sau croitori, se duc la facultate doar pentru ca vecinul sau fostul coleg de scoala a ales aceasta optiune! Nu ca ar fi ceva rau in asta, dar de cele mai multe ori e chiar inutil! Se pierde timp, bani si o concentratie in munca sa, normala, de care avem nevoie fiecare atunci cand suntem axati pe ceva anume!
O alta categorie considera ca, finalizarea unor studii superioare inseamna o realizare fara de care in viata nu ai nici o sansa!
 Am urmarit fenomenul si pe la alte natii, la americani, la francezi, olandezi sau spanioli! Dorinta de a ne autodepasi exista poate in fiecare dintre noi, insa la popoarele amintite am sesizat ceva mai mult pragmatism! Acestia sunt interesati mai degraba sa-si faca treaba bine sau sa castige bani buni, in functie de cum li se ofera o sansa din perspectiva job-ului  ales! Nu prea se sprijina pe acest statut social de care se vorbeste in Romania! Am si auzit vociferandu-se ca occidentalii nu-s realizati! Hai sa facem o comnparatie intre societatile unde acestia isi desfasoara activitatile si cea a noastra, de unde fug toti ca dracii de tamie!  Daca in Olanda un pantofar si-a ales meseria asta, se concentreaza si face tot posibilul sa o dezvolte si sa-si formeze o anumita dexteritate si sa aiba cea mai buna tehnologie la indemana! Nu-l mai intereseaza ce zice sau ce face vecinul, varul, etc! In timp ce romanul orgolios din fire, nu suporta daca verisorul sau, care are mai mari inclinatii spre ceva anume, sa fie un inginer si el, chiar daca e un bun croitor  considera ca nu are acest statut social de ...."domnu inginer". Si chestia asta il roade! Si atunci se va framanta intr-atat, ca trebuie neaparat la toamna sa se inscrie la facultate! Acest fapt, parafrazandu-l pe Inteleptul Solomon, e o ...adevarata goana dupa vant! Pentru ca nu va fi niciodata un inginer adevarat ci un posesor de diploma si un neavenit in breasla inginereasca. Cu foarte putine exceptii!
 Si in definitiv, cazurile nu sunt deloc izolate iar cine pierde este insasi societatea romaneasca!
 Si vai doame, cata cerneala s-a scurs in decursul ultimelor secole de catre marii prozatori si ganditori
pe aceasta tema si nu invatam nimic, cu toate ca avem bacalaureate , studii superioare  si mai nou masterate, in timp ce societatea romaneasca parcurge o criza din ce in ce mai profunda. Atat morala cat si...! Dar, ce sa mai vorbim...!