vineri, 17 august 2012

INCOMPATIBILITATEA ROMANULUI DE A DEVENI OCCIDENTAL


Din vremuri stramosesti romanii tanjesc sa fie precum occidentalii! Acest fapt, se pare, isi are radacinile de prin secolele trecute cand artistii si corifeii romani au inceput sa studieze la Roma, Viena sau Paris. Prin urmare, in operele lor, adesea au zugravit superioritatea traiului din vestul continetului nostru fata de cea din est!

 De fapt,occidentalii au fost mereu invidiati din acest punct de vedere de catre confratii lor orientali. Niciodata nu i s-a spus Parisului, spre exemplu, “Micul Bucuresti” ci Bucurestiului, “Micul Paris”!

 Aflandu-ma de cativa ani buni intre strainii occidentali, insa nu din vestul Europei ci tocmai in indepartata Republica Dominicana, am cautat  sa patrund in stilul  de viata si gandire a acestora...Nu am reusit niciodata sa fiu un “vestic” . Cultura noastra balcanica, incepand cu ortdoxia si traditiile ei, nu este compatibila cu forma de trai a nemtilor, francezilor, austriecilor, englezilor si altor popoare .

Exista multi concetateni care au asimilat in cursul anilor traiti pe acele meleaguri niscaiva obiceiuri de-ale locurilor pe unde au poposit insa (da-i romanului un pahar un pahar in plus si sa vezi cum revine la matca-i romaneasca, cat ai clipi din ochi!)
Problema acuta nu este insa, aceasta...Ci diferentele de nivel de trai intre noi si cei mai sus mentionati! Fiecare roman cand merge la vot nazuieste ca persoana ce va fi aleasa va ajuta in ansamblu societatea sa progreseze. Acest lucru nu se intampla deoarece candidatul ales  e un "dezordonat" prin definitie! Romanii, precum argentinenii lui Borges, „ duc o viata metafisica“ . Din  acest motiv si altele, se formeaza un haos in viata si in gandirea noastra si care se transmite din generatie-n generatie! Suntem de asemenea specialisti in a rasurna valorile si posedam  un egoim feroce. Invidia la romani e mult mai accentuata parca ca si la alte natii,  fapt ce duce la batalii absurde pe toate campurile societatii noastre!…
Intrebarea finala este de am putea vreodata a ne debarasa de aceste „deseuri“ care ne impiedica sa devenim un popor puternic si sanatos?