luni, 1 august 2011

Un roman intre Africa, Franta si Romania-Neagu Djuvara

Neagu Djuvara este un istoric roman inca in viata! In afara de Romania, a mai trait in Franta si in Africa! Nu conteaza unde in Africa, "google" desigur stie foarte bine! A revenit in Romania Sperantelor anilor `90! Acum sustine ca il uraste pe Iliescu! De ce pe Iliescu si nu pe Basescu! Deoarece, la vremea aceea, Iliescu era siretul care s-a opus tuturor sperantelor romanilor cu o alta mentalitate. Din pacate procentul pe atunci, intre cei "cu o alta mentalitate" decat majoritatea, era daca bine imi amintesc, de vreo 13 % contra 87%! Printre acestia se numarau dizidentii, tinerii studenti si elita intelectuala!
Africa lui Djuvara
  Daca cineva imi spunea sa plec din tara imi venea sa-l impusc. Bineinteles cu sos de rosii, si sa le spun "fratilor, ati innebunit acum sa plec cand incepe democratia in Romania?"
 Cam asa am crezut marea majoritate! Insa dusmanul nostru era Ion Iliescu. De ce? Pentru ca era atat de bine pregatit sa infrunte o astfel de situatie, anticipand exact cum vor decurge lucrurile in societatea romaneasca, incat a reusit din plin sa ne taie elanul si sa ne omoare spiritualiceste in numai cateva luni de la declansarea evenimntelor din `89!
 Nu insist asupra acestor fapte petrecute demult deja, insa imi amintesc de un celebru concetatean care a trait 23 de ani in Africa! La fel se intampla si cu mine cu toate ca, nu incerc decat o comparatie geografica, cu distinsul istoric! El a revenit in Romania, desi mintea lui era si  mai este inca in Africa! Dar la varsta domniei sale nu mai ar avea rost sa o faca! Adica sa se reintoarca pe continetul negru dupa ce Romania esuase in tentativa ei de a reveni in lumea europeana occidentala, unde intelectualitatea noastra a tanjit sa ajunga de secole! Desi cu sufletul ar face-o! Pentru ca Romania visata de domnia sa le revenirea in tara, nu a fost una  si aceeasi cu dezideratul sau de acum 20 de ani!
 Tanti Babi Pirici, o distinsa profesoara pensionara din Satu Mare, m-a intrebat daca  voi reveni in Romania! I-am raspuns categoric... nu! Pentru ca am incercat in 2008, crezand ca Uniunea Europeana va schimba soarta tarii si m-am inselat. Avantajul meu a fost ca prin comparatia varstei cu celebrul Djuvara, am fost net favorizat atunci cand a aparut intrebarea: Raman sau ma reintorc?
 Africa sau Republica Dominicana sunt aceleasi! Diferenta este doar geografica! Insa clima, mentalitatea si viata e aceeasi! Cu ceva nuante latine in plus pentru partea unde m-am stabilit!
Republica Dominicana
 Dar ma simt mai acasa decat intr-o Romanie condusa de mentalitatea manelista. Cu toate ca, manelele, in sine, nu sunt vinovate cu nimic. Sunt doar niste baliverne de dansuri inocente! Din pacate Romania insa este condusa in timp ce diriguitorii ei o danseaza sumbru pe malurile Dambovitei!