vineri, 9 septembrie 2011

Sa stim cine sunt americanii

foto:caminandosinrumbo.com
America, America, America

Cine sunt americanii? Hm, o natie foarte ciudata, cu un zambet fals in coltul gurii, care nu stiu sa pretuiasca adevarata prietenie, careia, daca-i lucrezi un an si apoi, firesc, vrei sa pleci, te-arunca ca si pe un vierme cazut de pe copacii fostelor plantatii ale sclavilor, pe palariile lor texane sau de pe unde-or fi, o natie care parca nu are suflet, ce nu stie sa pretuiasca decat banul, si Holywood-ul, care nu "pierde vremea" daca nu are un folos material, o natie fara compasiune, ce-si obliga copiii sa munceasca din greu, ca sa-si castige banutul de vacanta si pentru care literatura, arta si cultura, sunt doar niste indeletniciri... nefolositoare! Casca daca le vorbesti de Dostoievski sau Kant, se plictisesc de moarte cand le reciti o poezie de Victor Hugo, mananca pe apucate, s-apoi cu sosul de la kechup ramas pe marginea buzelor imbacsit cu cel al "falsei" maioneze, ca sa nu piarda, chipurile, timpul pretios,de care mai si uita sa se stearga...! S-apoi... sa se faleasca cu ultimul tip de geep...!
 Credeti ca mi-e cumva, jena ca m-ar auzi un american! Nici intr-un chip! Va mai spun  un secret: Sunt atat de insensibili, incat nici macar sa-i intereseze! Le-o spun pe fata si majoritatea imi dau dreptate.  Mai sunt si cu bun simt intre ei.  Dar tot americani sunt! Asta e cultura lor! Cultura nu inseamna doar un  ansamblu de insusiri umane pozitive  ci si obiceiurile infipte in sanul unei civilizatii!
 O natie fara mila si respect pentru om, una care daca se imbolnaveste cineva dintr-un anumit anturaj si-i cere ajutor amicului, acesta din lipsa de timp,  i se va parea ca-i vorbeste un lepros si-l alunga din prejma, chiar daca vreodata acest suferind,poate era un bun companier de-al sau!
 Iubesc cainii in exces si le arunca bucati mari de carne, in timp ce in apropiere copiii flamanzi se uita cu jale la spectacolul sinistru de a-si pupa undeva javra ingrasata si lucitoare, fie in SUA insele sau in alte parti- chiar daca acesta, animalul-caine, este cu adevarat un prieten fidel. O natie care vorbeste mult de Dumnezeu, dar care habar n-are ce lupte seculare am avut noi europenii impotriva exploatarii omului de catre om si pe care o ducem inca, si stramba din nas cand le vorbesti despre Revolutia Franceza! In mare, nici nu prea stiu dansii, ce semnificatie are aceasta!
 Si vai, Doamne, cat ii mai slavim si si-i admiram pe aceste brute nord americane! Eu unul, m-am saturat de tot ce provine din continentul "time is money"! M-am urat sa vorbesc mereu doar de bani si de afaceri!
 Aici nimeni nu lucreaza... toata lumea are... job-ul sau! Mai lasati-ne mai, cu filmele voastre de duzina si cu valorile voastre de fast-food! Suntem mai inaintati decat voi cu sute de ani, chiar daca majoritatea romanilor traim in mizerie. Macar mai stim sa iubim un copil si sa citim uneori o poezie si sa cantam o muzica folk iubitei sub clar de luna! Mancati-va voi, MacDonald`s-urile voastre si lasati-ne sa ne savuram ciorba noastra de burta si sarmalutele nostre dragi! Chiar daca traiesc in Republica Dominicana va jur, m-am saturat de tot ce se numeste America de Nord! Noroc ca dominicanii  sunt latino-africani! Dar nordicii, care au influenta mare aici, incearca din rasputeri sa americanizeze  tot ce mai pot! Si atunci ne intrebam de ce se inventeaza Hugo Chavesi prin America Latina? Merci mon cher, din cauza abuzurilor seculare ale acestor acoliti ai banului si ai capitalismului putred si mari amatori de imperialism! Am prieteni din zona nord americana si care m-au invitat acum cativa ani, sa le vad tinuturile. Mi-am format insa  o viziune  de cosmar, de cand stau cu ei zi si noapte... ca nu mai vreau sa merg acolo! Si sunt aceeasi aici, in Argentina, in Peru, sau pe unde i-as fi intalnit! O tara de inumani! In marea lor majoritate. Mi-e dor parca de Norvegia, de Finlanda, de tarile nordice! desi nu le-am vazut niciodata m-as duce cu drag acolo!
 Nu e doar punctul meu de vedere!  E si al americanilor cu bun simt. Si cand vorbesc despre ei, desigur ma refer si la natia canadiana.
 Insa au si ceva foarte bun! Sunt seriosi, orgacinizati si  muncitori! E chiar bine sa faci afaceri cu ei! Nu-i gasesc, in general, cu fite si mofturi ci mai degraba chiar  modesti! Dar...partea cea rea, v-am povestit-o mai sus! Ajunge...! Ah...si inca ceva: Sa ma ierte cei care-s mai altfel de cum i-am descris eu mai sus! Pe mine nu ma intereseaza cinica lozinca a celor din nordul continentului american! O stim cu totii care e!