vineri, 31 august 2012

CRISITAN MINCULESCU SI IRIS-DE LA REALITATE LA EXAGERARE

foto:andreipaunescu.blogspot.com
PE VREMA CAND IRIS SI MINCULESCU ERAU CEI MAI TARI ...

L-am cunoscut pe Cristian Minculescu in urma cu 25 de ani, prin intermediul regretatului Emil Onciu.
Ne-am reintalnit mai tarziu in  Costinesti prin 1989, si ne-a invitat apoi impreuna cu Norbert. prietenul meu, la restaurantul Neon, din Eforie Nord unde canta trupa Iris. Apoi, il cautam mereu cand ajungea pentru concerte in Satu Mare si m-a vizitat acasa impreuna cu Cornel Tuns, prin 1991, un amic comun de-al nostru, aflat acum undeva prin Germania!
 Minculescu e un tip foarte modest, timid si profund. Vocea si forma de interpretare il claseaza poate printre cei mai talentati vocalisti chiar si la nivel international...
 Insa ce as dori sa evidentiez azi, prin acest material, este cu totul altceva; E vorba de crearea uni "circ" pe seama anuntului de a parasi Irisul, de catre  stimabilul vocalist.
 Nu se va sfarsi lumea  daca va pleca Cristi de la Iris sau daca va ramane! Noi romanii, posedam   un har in exageri, greu de intalnit la alte popoare. Il comparam pe Minculescu cu Covardale, Bon Scott sau cu inegalabilul Robert Plant. Mare greseala! Minculescu nu este un creator de stil vocal ci un solist rock de la o formatie care a copiat mereu inca de la infiintare, AC/DC, Withesnake, Nazareth, etc
 Dupa umila mea parere, Cristian Minculescu a cazut vocal definitiv de la forma care l-a consacrat, imediat dupa inregistrarea primului disc Iris, PE APE. Ce a urmat, este o palida amintire a ceea ce a fost Minculescu prin Cenaclu Flacara! La fel la capitolul instrumentisti, Aceasta trupa, nu a mai avut sansa sa aiba chitaristi de valoare dupa plecarea lui Ion Olteanu la Holograf, cu exceptia lui Mihai Alexandru, care a compus cateva piese memorabile in repertoriul formatiei,  dar care din pacate pentru Iris era un talent mult prea evident ca sa ramana un simplu chitarist al unei formatii rock, fie aceasta si Iris!
 Nu vreau sa fiu gresit inteles si am sa ma moderez in afirmatii, insa Mega Irisul a fost acesta in urmatoarea formula: Ion Olteanu, chitara, Ion Dumitresccu, tobe, MIhai Marti Popescu, bass si Cristian Minculescu, vocal!  Asta nu inseamna ca ceilalti componenti ai trupei Iris nu ar fi buni muzicieni. Nimic mai gresit, insa nu de valoarea celor ce au imprimat primul disc Iris! Cu toate astea popularul grup, si-a continuat drumul, si si-a facut o mare popularitate fiind una dintre cele mai indragite trupe rock din Romania, insa nu a reusit sa imprime un stil in cadrul genului cum spre exemplu a facut-o trupa Compact, a anilor 80, prin Paul Ciuci! Cred ca daca se poate vorbi despre un new wave in muzica rock romanasca implicit am putea sa-l numim aici pe vocalistul, compozitorul si chitaristul mentionatei trupe ca si deschizator de drum sau inventator de noua forma de sound in rockul de la noi!
 Asadar, cred ca cu sau fara Minculescu, trupa Iris poate sa-si continue drumul insa depinde daca fanii vor accepta in sufletul lor aceasta imprevizibila schimbare!