miercuri, 4 iulie 2012

NEAGU DJUVARA VAZUT DIN CARAIBE


    Djuvara in tinerete
foto: invatapentrutine.ro 

 Moto-uri:
  "Noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple"
 "Daca noi am intrat atat de tarziu intr-o hora care se strica, ne stricam impreuna cu ea." referire la viitorul Uniunii Europene 
  "Europa de maine va apartine arabilor si tiganilor"
  , "motto- uri preluate din blogul Svetlanei Sauciuc.http://svetlanasauciuc.blogspot.com/2012/02/sinuciderea-europenilor-interviu-cu.html
  Va veti intreba probabil, ce am de scris eu despre aceste adevaruri spuse  de Neagu Djuva, un nebun instalat intr-o tara unde cultura e poate subcultura, unde barbatii traiesc cu 4-5 femei si unde majoritatea populatiei nu stie exact unde este situata insulita lor pe harta lumii.
   Exista aici, insa, ceva care pe mine ma fascineaza si anume faptul ca am descoperit ca civilizatia europeana si cea nord americana nu are nimic fascinant. Este de fapt, precum o persoana care isi imbraca  haina care nu e lui personala o imprumuta uneori sa poate merge sa dea un interviu in cautarea unui loc de munca, ori isi lasa o barba ca sa se evidentieze (ca e scriitor sau pictor), sau se barbereste zilnic ca sa pozeze in om serios.
    Asta e diferenta intre cei din lumea a treia si noi care ne falim cu anumite cunostinte in plus despre lume! Ce s-a schimbat in constructia spirituala  a omului modern in comparatie cu cel de acum 2-3000 de ani? Daca citim carti din antichitate si aici mentionez Biblia ca si punct de reper, cu toate ca azi mari idioti dintre care unii zisi si savanti, incearca din rasputeri sa-i limiteze valoarea ba chiar sa o demoleze, descoperim ca si pe vremea regilor Saul si David se traia cam cum se traieste azi! De altfel chiar si Solomon atrage atentia in Eccleziast ca totul e o desertaciune o vanitate si ca omul nu se poate schimba si ca ce va fi deja a fost , asta ca si o parafraza...
    Am constatat ca oameni fara cultura si fara educatie pot sa gandeasca surprinzator de bine si de natural. Adica fara intoxicatii ideologice!
     Neagu Djuvara o personalitate de marca si care a trait intr-o tara asemenatoare cu cea in care locuiesc eu surprinde fantastic acest amanunt!
  "Noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple"
   Acesti "extrem de prolifici" din lumea aceasta mentionati de marele istoric, sunt "curati", nemanjiti de  pseudo cultura, de nationalism, comunism, democratie obligatorie si globalizare fortata au puterea de a intelege lucrurile natural si le vasd cu mintea neambacsita!
    Uite ca deja cateva miracole se si intampla:Tocmai in America de Sud se petrece ceva  de neasteptat! Tari ca si Peru, Bazilia sau Chile (si altele), isi construiesc propria identitate si fara modeluri de economie, de culturi imprumutate de pe la alte civilizatii etc. Credeti ca in Peru se traieste rau sau ca nu exista o baza culturala in sensul educatiei?  Nicidecum!!! In Peru se citeste chiar daca nu se exagereaza. In Romania se citeste de snobism.Sa ma scuze insa cei care nu o fac...!
    "Europa de maine va apartine arabilor si tiganilor" ne atrage atentia Djuvara.
    Eu cred ca deja si apartine. Si nu face referire doar la rasa ci si la obiceiuri. Uitati ce e in Franta, Spania, Italia etc. Ca de Romania ce sa mai vorbim...Deja apartine. repet, arabilor si tiganilor ca si obiceiuri in mod categoric.
    Asadar o forta ce vine, penetreaza, cea a lumii in curs de dezvoltare, indiferent de continent, desigur, altul decat cel european, si ce invata din greselile altora "mai civilizati" dar aflati intr-o criza de identitate fara precedent si care nu are nimic alterat (in sange si in minte) de catre ideologiile care nu au facut curatenia ce se astepta dupa atatea secole de la Revolutia Franceza sau alte manifestari de mare amploare mondiala si care practic a adus lumea la o disperare de neintilnit poate in istorie, cu toate ca tehnologiile avanseaza in ritm uimitor. Nu insa si conditiile de viata. Va mai amintiti cum ni se prevedea prin anii 70-80 ca dupa anul 2000 vom lucra mai putin si ca vom avea un standar de viata asemanator cu cel din Paradis? Uite ca nimic din toate astea nu s-a petrecut. Mai mult chiar,oamenii continua sa moara de foame si chiar de sete, razboaile se intetesc,familiile se destrama,lumea nu mai are nici un fel de obiectiv. In acest context trebuie sa apara ceva;Poate deja lumea a treia care manipuleaza excelent "fenomenele" tehnologice si care se cladeste pe un sistem propriu, sa-i ia locul acestei civilizatii fortate si intoxicate, iar mai nou imbacsita de acest "melange" de culturi venite in Occident, din indepartate tari asiatice,africane, oceanice si de ce nu, est europenene, diferite total de cele din vestul continentului nostru.
   
 

Realismul lui Mircea Deac


Mircea Deac, un nume deja pe buzele tuturor in Satu Mare  si nu numai! Pe Mircea Deac il cunosc de 35 de ani. De ce scriu despre Mircea Deac cand toti din urbea noastra il cunosc sau ii stiu activitea artistica etc?
 Pentru ca Mircea a fost un realist de cand e. Acum vreo 25 de ani stateam si cantam pe bancile unei scoli din Satu Mare. Trecea Mircea si mi-a luat chitara. Doamne, ce maestru, imi ziceam eu! Iar la plecare i-am urat in naivitatea mea: -Mircea iti doresc sa ajungi ca si Brian May.
  -Nu Caline, eu nu vreau sa ajung ca si Brian May...
 Aceast raspuns m-a pus pe ganduri.Lui Minculescu ii ziceam cu multi ani in urma ceva la fel... "Iti doresc sa ajungi ca si Coverdale". El mi-a zis... merci. Ba mi-a facut si o dedicatie la un concert Iris prin 1988, la Filarmonica din Satu Mare!
 Mircea pe langa talentul artistic nativ, mai are si alte calitat;. E un excelent manager, o persoana foarte amabila si abila si cred ca daca nu ar fi fost muzica pe prim plan, Mircea ar fi fost un excelent om de afaceri..Oricum ar fi...  ramane o persoana de care imi amintesc mereu cu mare placere si il astept in aceasta zona caraibeana.