vineri, 1 iulie 2011

A trai in strainatate nu inseamna neaparat a trai mai bine

Peste tot prin ziare, on sau off line, prin reviste, pe la TV,etc, toata lumea se plange de Romania!  `` Ma duc din tara asta ca nu mai pot sa traiesc!`` , ``Cat castiga unul acolo intr-o luna, aici nici intr-un an nu pot sa castig!``, ``Ma duc sa nu mai aud in viata mea de tara asta si de politicienii astia corupti!``, etc si asemenea devize intalnim pe  la toate clasele sociale din Romania; De la cele mai defavorizate pana la milionari, mari sportivi, artisti, scriitori si altii de pe teritoriul nostru romanesc!
La o aruncare  mai superficiala a privirii, am zice ca in Romania e ``plansul si scrasnirea dintilor`` si ca intr-adevar viata nu e deloc surazatoare pentru marea majoritate a populatiei. Problema e ca, nu doar cei mai napastuiti ar vrea sa traiasca in afara granitelor tarii, ci iata, si mari sportivi sau oameni cu stare materiala de invidiat pentru oricine!
 Reactiile sunt diferite. Una gandeste omul din tara la acest subiect si altceva altul, care traieste de ani buni pe alte meleaguri!
 Inca de pe vremea comunismului aveam cu totii o impresie formata sau dobandita cum ca in orice tara e mai bine decat in Romania! Si era normal, deoarece drepturile fundamentale ale omului au fost restranse aproape pana la disparitia lor, totala! Nu mai aveam alimente, bunicii pensionari daca-i aveam, stateau la coada dupa o ceasca de smantana cate 4-5 ore!
  O portocala o mancai de aveai noroc doar de sarbatori, sa nu mai amintesc de intreruperile de curent, de frigul din case iarna, etc!
Apoi dupa Revolutie, am cam dobandit treptat cateva dintre lucrurile de baza de care eram lipsiti si in primul rand am recastigat dreptul de a calatori! Insa pentru foarte putina vreme, deoarece majoritatea statelor occidentale ne-au impus niste reguli de intrare si sedere pe teritoriu! Si  vize, fara discutie!
 Si uite asa, romanul continua sa se uite la un strain ca si la un extraterestru si sa se simta mereu frustrat! Nu e nici o exagerare! Ne simtim frustrati, la fel ca si sud americanii fata de albi in general!
 Ca sa nu spun inferiori! Acelasi simtamant il au columbienii, dominicanii, etc precum il avem noi! Vad cum ma trateaza pe mine, albul din Europa, si imi aduc aminte cum tratam eu acum cativa ani strainii! Acelasi mod! `` Ii fi tu poate, ala frustratul, s-ar gasi cineva sa-mi zica probabil, insa eu/noi... nu!``
 A fi frustrat implica insa, din capul locului, mai multe situatii; In primul rand sunt ei care ne impun viza de intrare in tara lor si nu noi! Deci, un prim  handicap! Al doilea, e ca ti-e rusine sa te pui egal cu un american care castiga 2000 de dolari pe luna, facand acelasi lucru ca si tine, iar tu trebuie sa schimbi subiectul in cazul in care te inteaba cat ar fi venitul tau, daca nu vrei sa te priveasca in sila!
  Si uite, deja incepe asa zis-a frustrare! Dar mai sunt atatea alte motive de a ne simti umiliti, acum dupa 20 de ani de la Revolutie, nemaivorbind de cati puscariasi romani sunt in Occident si cati occidentali sunt in puscariile romanesti sau est europene! Ca nu doar despre noi ar putea fi vorba in acest material! Ci, in general, despre toate tarile din blocul de est!
 Cu toate astea, cred ca din cati americani sau canadieni (si am trait ani impreuna cu acesti nord-americani, atat cu turisti cat si cu rezidenti, aici in Dominicana sau prin Argentina, Peru si Venezuela) tarile cele mai ravnite pentru emigrare de catre romani, nu cred sa fi intalnit unul care sa zica ca in tarile lor viata e foarte aromata...! Ba dimpotriva, canadienii imi povestesc ca e coruptie mare, ca statul ii insala, americanii ca e o lupta feroce pentru supravietuire, si ca e preferabil sa traiasca in Africa, Asia sau America de Sud! ``Bineinteles cine poate...nu oricine! Ca nu pot toti!`` Ba imi spun ca, sunt americani in New York, care nu au acces la electricitate, din varii motive sau ca multi americani n-au reusit sa viziteze in viata lor nici macar un oras vecin! Bineinteles, la inceput nu le-am dat prea multa crezare! Insa cu timpul am reusit sa inteleg ca de fapt, viata nu e deloc asa cum o aveam eu intiparita in minte cand traiam in Romania, si ce auzeam de pe la romanii din strainatate! Iar moda asta de a ne lauda cu tara unde locuim si in care se ajunge inca cu viza si unde  nu poate avea acces tot romanul, face parte din boala unorta dintre noi, de a se da mare ca el a ajuns acolo! Nu e cu nimic mai bun traiul in, spre exemplu(imi spune Yomar care a trait 10 ani in Canada, 5 in SUA si alti 10 acum in Franta si Elvetia) in SUA sau Canada, decat in Olanda sau Elvetia ori Franta etc ! Dimpotriva, ``viata e mai dura acolo si nu ai siguranta zilei de maine precum o am aici in Europa, unde pot lucra linistit, ca a doua zi nu ma da afara de la munca asa cum se intampla in cele doua state din America de Nord! Si la fel imi spun si altii, in timp ce cativa romanasi carora le place sa se simta vedete prin tara si pe la familii si sa se laude ca el a fost pe acolo si stie, si minte de ingheata apele, exagerand cu cat de bine o duc ei (sa nu-i credeti si sa nu va faceti sange rau!), insa in ziua cand se vor da intrari fara vize, toate miturile astea vor disparea asa cum au disparut cele despre Italia, Spania sau mai nou, Noua Zeelanda!
 Personal trebuie sa recunosc deschis ca in Romania am trait din punct de vedere finaciar  bine! Nu mi-a lipsit niciodata nimic! Aveam parinti cu salarii peste medie, o bunica care si-a recapatat proprietatile furate de comunsiti si nu in ultimul rand fusesem singura odrasla a parintilor! La fel si din punct de vedere profesional! Am fost cantaret, am jucat teatru intr-o echipa de profesionisti, profesor animator la o scoala speciala  si am publicate diverse materiale de fond in presa satmareana si nationala si chiar ziarist pe o perioada de cativa ani!
 Dar niciodata nu am fost multumit si credeam ca in strainatate mi-ar fi mai bine!
 Insa, trebuie sa recunosc ca in strainatate mi-a fost de zece ori mai greu ca si in Romania! Si cunosc foarte multi in situatia mea! Dar nu mai e loc de intoarcere pentru noi! Poate niciodata! Si nu pentru ca e mai bine aici! Fie in Dominicana, fie in Olanda, fie in SUA etc, ci pentru ca ne-am adaptat cu stilul de viata care poate este superior din unele puncte de vedere celui din Romania! In America de Sud eu nu stiu ce-s alea controale si impozit si reguli de viata! Niciodata nu am sa mai accept sa traiesc intr-o tara cu reguli, stiind ce bine pot sa ma simt aici fara de aceste, sa le zic, chiar daca poate impropriu, himere! De fapt, ce ne retine pe majoritatea sa ne intoarcem in Romania, pe langa faptul ca ne-am obisnuit si ca deja formam o entitate in alte locuri, este aceasta libertate interioara, pentru care am luptat si ne-am acomodat in mod ireversibil, de acum, in tarile sau pe continentele unde ne aflam!