vineri, 18 iulie 2014

DANIEL PRODAN-COSMARUL MARELUI BATISTUTA

 foto:www.colchonero.com
Pe daniel Prodan l-am cunoscut in urma cu aproape 30 de ani in casa bunului nostru prieten comun, Nicu Rafa, si am petrecut cateva seri si cateva revelioane impreuna! 
 Apoi, nu l-am mai vazut decat prin decembrie, 1988, cand era prin Bucuresti, deja, cu de-ale fotbalului, iar eu, scapasem de la cazarma din Satu Mare, plimbandu-ma savurand libertatea de cateva ore, pe Corso, unde satisfaceam serviciul militar si fara un ban in buzunar,ma intalnesc cu Didi, care era deja aproape un barbat! Inalt, bine facut, etc!Imi amintesc ca mi-a dat vreo 25 de lei, (eram militar, nu?  si  fara sa-i fi cerut), iar dupa aia nu ne-am mai intalnit niciodata!
 Cu timpul a devenit o stea in fotbalul romanesc, fundasul de piatra care i-a "mancat" cum ar zice tata, fie iertat, si marcat pe veci cariera celebrului, pe atunci,Omar Batistuta! (Sa nu-mi spuneti mie ca acest brav jucator roman, nu i-a diminuat mult din cariera-i fulminanta pe  care o incepuse prin Argentina si deja devenise atacantul spaima a campionatului italian, cand nu reusea sa scape din ghearele unui fundas roman, la CM din SUA 1994 ,nascut pe malurile Somesului!).
 Cred ca in acel moment, Bati era cel mai valoros atacant central din lume. Ghinionul sau a fost, insa, acest satmarean numit Didi Prodan! Ok, lucruile astea se cunosc, iar despre cariera lui Didi, ce sa mai vorbim...!
 Azi, voi povesti insa, despre o alta calitate, pe care din adolescenta i-am simtit-o si anume aceea de baiat modest, sincer si dintr-o bucata! Un caracter foarte puternic, insa cu mult bun simt!
 A contribuit din plin la succesele echipei nationale de fotbal ale Romaniei, atat ca si jucator cat si ca si om de fotbal, excelent conducator al portofoliului pe care l-a detinut  dupa retragere, la Federatia Romana de Fotbal! O personalitate care a deschis porti nationalei, prin experienta lui de viata, de jucator pe la marile cluburi europene si de om de mare caracter!
 Din nefericire, in Romania lucrurile sunt foarte superficiale (si cred ca pe toate planurile), si avem un talent deosebit sa ne batem joc de propriile valori... Si nu ma ascund, trebuie sa amintesc ca a fost o mare greseala ca acest titan al apararii natioanlei noastre sa aiba parte de un asa comportament din partea celor care au lasat portile deschise unui pusti neexperimentat, care nu a facut altceva decat discordie intre colegii de breasla a lui Didi Prodan si nu numai...
 Insa, Prodan merge inainte, caracterul sau puternic si valoarea sa profesionala ii vor deschide mereu porti! E tanar si sunt convins ca cei care au procedat de aceasta forma, atat de naiva si superficiala sa plateasca erorile comise! Li se vor intoarce relele de catre Divinitate, precum efectul de bumernag, cat de curand!!!
 Orice s-ar intampla, Prodan ramane pentru totdeauna in istoria fotbalului romanesc si o vesnica si vie amintire in mintile si inimile milioanelor de fani de lumea intreaga, prin cluburile mari de fotbal profesionist din Europa, pe unde talentul sau deosebit l-a perindat!