vineri, 20 septembrie 2013

ROCK-UL IN ROMANIA SI SNOBISMUL UNOR NAIVI

Fișier:Fuego.JPG
Paul Ciprian Surgiu alias Fuego

Aud voci, care considera ca anumiti "cantareti" de rock din tara noastra ar fi foarte inteligenti. In ceea ce compun, in incalciturile riff-ului, in miile de ore de ascultat trupe occidentale de ieri sau mai de azi, si imitand creatiile altora fara sa aiba nici macar o noima de ceea ce este acest stil muzical inventat in occident, in Marea "Insula" Britanica! Pur si simplu se orienteaza dupa ce zice moda, prietenii sau cum aude pe la verisorul lui mai mare sau mai bogat, etc
Unii ajung sa cante pe la festivaluri, lucru superb de altfel, mai poate avea si fani si devin iata, cantareti de rock!
 Se  intampla insa de cele mai multe ori, sa devina chipurile, "elitisti", sa acuze manelele (gen de muzica pe care personal nu-l tin la capataiul patutlui) sau muzica folclorica ori ce-o mai fi, sa-i discrediteze pe unii solisti care nu canta acest gen, catalogandu-i de  retardati, inapoiati, tarani prosti etc!
Daca vreodata un solist consacrat pe alt gen de interpretare muzicala, face "gafa" sa incerce si un alt stil sau sa interpreteze o melodie in public, care nu este in repertoriul sau, ori in stilul pe care si l-a creat, este considerat un mascarici.... Trebuie obligatoriu sa tina regim sau sa "respecte" normele de calitate ale produsului sau, ca vai Doamne, daca trece "bariera" e un tupeist. Cum adica isi permite Fuego sa cante "Ploaia" de Cargo, ca doar acest "maimutoi" nu se integreaza in "elitele" fascinante ale rock-ului mioritic, comenta cineva pe o retea sociala zilele astea!
 Cargo, desigur, a spus ceva in cadrul genului amintit, lucru indiscutabil! Insa nu despre acest lucru e vorba in cele ce urmeaza...
 In Romania, din pacate, lucrurile stau  cam asa si este foarte dezamagitor. In tara noastra s-au lansat ceva valori in rock, insa nu ne putem lauda prea mult. Practic, unu sau doi membri ai grupurilor mai "speciale", tineau concertele in picioare, in timp ce colegii lor tremurau asteptand si numarand minutele sa se termine cat mai repede specatacolul si sa iasa afara... sa nu mai amintesc la capitolul inregistrari, ca e dezastru! Datorita numai "mecanicii" si ambitiei au reusit  sa faca parte din ansamblul trupei si nu marelui lor talent. Un fel de 90% transpiratie si doar restul ...altceva!
 Totusi, cu timpul, aceasta rutina i-a convertit in "profesionisti"in vedete, i-a salvat de la dezastru, insa se pot numara pe degetele unei maini trupele care au "spus" ceva in ansamblul lor componistic si care au creat istorie pe acest taram atat de invidiat si de explorat de catre romani in cele cam 4 decenii de existenta.
 Revenind la subiect, fie Fuego, fie Costi Ionita sau orice  "tiganas" care are deja sute de mii sau milioane de simpatizanti si ascultatori sunt deja  consacrati. ca ne-o place sau nu. Au dreptul de a face  si alte schimbari, cu toate ca e riscul lor asumat, si mai ales sa se distreze prin emisiuni TV pe unde au fost invitati...
 Ca si o comparatie, poate neavenita pentru unii, l-ati ascultat vreodata pe Julio Iglesias cantand Carless Wispers? Credeti ca  suna bine?Dupa modesta-mi opinie, un dezastru...!
Cantand cu vreo doua (?) tonalitati mai jos decat celebrul George Mickael si fara sa foloseasca "urcarea"; "To Night The Music Seems So loud..." lasand asta in seama corului de fete care il acompania...
 Dar se poate spune despre Iglesias ca e un caraghios fiindca a indraznit sa cante aceasta super piesa muzicala,  pentru ca noi apreceim muzica grecului nascut in Anglia si care e un solist mult mai stilat decat celebrul madrilean? Nicidecum.
 Chiar daca comparatia mea,  Fuego-Iglesias-Cargo-George Mickael pare a fi exagerata, in fond e cam acelasi lucru, insa la un nivel mai teritorial, sa-l denumesc astfel!
 Nu pentru faptul ca s-a facut de catre cineva ( nu are relevanta cine ar fi  si nu-i nici  invinovatesc pentru ca multa vreme ma aflam printre ei ca si forma de gandire produs fiind al cresterii si formarii in acest spatiu, fapt care de altfel se poate trece usor cu vederea), am scris acest material, ci pentru ca exista o stare de spirit in Romania, acest "elitism" care se deprinde din frageda pruncie si care se evidentiaza la toate nivelele sociale, culturale si altele pe care ma retin sa le mai amintesc!


                                  CALIN DANIEL CRUCERU