marți, 7 august 2012

AR PUTEA DEVENI TRANSILVANIA UN STAT INDEPENDENT?

Am observat cateva "slogane"asezate pe unele "ferestre" facebook, care indeamna populatia din Transilvania sa refuze apartenenta la Romania, adica pur si simplu, Ardealul sa devina stat independent. Nu este un fapt imposibil, insa e dificil in actualul context politico-administrativ national si international. Atat in Transilvania cat si Moldova sau Muntenia, in ultimele decenii, au avut loc insemnate mutatii demografice pe intreg teritoriul tarii noastre. Numai la Satu Mare, "unde se agata harta in cui", cum se mai spune uneori, cunosc nenumarate familii romanesti "mixte"! Ar fi lipsit de sens sa amintesc cate astfel de cazuri exista si in alte centre economice mai mari, cum ar fi Clujul, Timisoara sau Brasovul, ca sa nu mai amintesc capitala tarii, Bucuresti...
Aceste entitati umane, pe care le-as numi " familii mixte", formate prin amestecul dintre munteni, moldoveni, dobrogeni si de prin alte regiuni nationale, alcatuiesc astazi o foarte insemnata parte din populatia Transilvaniei. In acest context, iar mai cu seama, tinand cont de tendintele de globalizare ale oamenilor de pretutindeni, vezi formarea Uniunii Europene, a Aliantei Bolivariene din America Latina, etc, este de a se uni si nu a se face o separatie teritoriala!
De unde, insa, vine acest deziderat separatist in tara noastra? Faptul in sine poate aparea ca si normal, astfel de curente nationaliste in propriul teritoriu national, mai gasim si in Italia si in Franta sau in Spania, insa cu mult mai mare rezonanta. Cauzele, in general, sunt de factura culturala sau chiar etnica si de mentalitati diferite in cadrul aceleeasi natii, care locuiesc in diverse zone de pe teritoriul propriului stat! In cazul nostru, Transilvania a fost mereu influentata de stilul de viata germanic si nu unguresc- cum eronat se sustine de catre unele persoane- tara vecina din apus, din acest punct de vedere al traditiilor si obiceiurilor, nu este altceva decat un sa-i zicem, surogat al formei de trai germanice. In zona unde m-am stabilit de mai multi ani, Sosua, Puerto Plata, Republica Dominicana, convietuiesc multe persoane care fac parte din 3 tari germanice; Austria, Germania si Elvetia si se poate identifica cu usurinta multele afinitati ale ardelenilor din Romania in ce priveste gastronomia, si in general obiceiurile si forma de a fi -desigur cu diferentele, care nu sunt mici intodeauna, caracteristice popoarelor mai sus amintite.
Asadar, se poate lesne evidentia faptul ca, din acest motiv si nu numai(!), aceasta influenta poate face diferenta intre Transilvania si Banat de restul regiunilor romanesti deoarece stim cu totii anii petrecuti sub autoritaea Imperiului austro-ungar si care este de fapt, tema centrala al acestui material. Influenta germanica se simte in felul de organizare generala a zonei Ardealului, facand o usoara, poate, diferenta de mentalitati intre romanii din sud si cei din nordul Romaniei de astazi, si care duce inevitabil la anumite reactii ale unei oarecare parti a populatiei din nord si nord-vestul teritoriului national: Si anume, nasterea acestei idei separatiste!
Nu cred insa, ca acesta ar fi o solutie in acest moment, si datorita tendintelor mai degraba unificatoare decat separatiste mondiale, mai sus amintite. Poate, in acest caz, ar fi de preferat separatismului o anumita structura diferita de administrare regionala, fara dezanexarea Transilvaniei, ce poate da nastere la anumite sentimente de ura si chiar o forma de rasism, in sanul propriei noastre natii...! In cazul in care acest fapt ar deveni real, si anume dezlipirea Transilvaniei, la fel celelalte regiuni ar putea pretinde poate o forma similara - si absurda evident si atunci ce rost a avut, in final, Marea Unire din 1918, care este unul dintre cele mai semete acte istorice petrecute pe teritoriul romanesc, cand toata suflarea de atunci, isi dorea unirea regiunilor separate romanesti!