joi, 7 iulie 2011

Sa fim proprii nostri editori si cititori

A scrie in general, presupune un oarecare efort! Daca scrii pentru bani, te straduiesti sa o faci cat mai convingator, cu stil si mare grija, deoarece ca sa apari trebuie sa fii si monitorizat de catre un editor -chiar daca esti tu acela- de cele mai multe ori, si de asemenea, materialul tau se va directiona catre o  categorie mai diversificata de cititori! Totodata, e si o modalitate de a imbina utilul cu placutul! Cand scrii doar de placere sau ca sa fii util anumitor  cititori,  (nu a tuturor-ar fi chiar imposibil), parca te intereseaza mai putin forma in care o faci si iti dai drumul sa curga cuvintele si nu te gandesti la regulile literare,  deja definite ale unui eseu, ale unei stiri sau al unui reportaj! Cu toate ca regulile jocului sunt aceleasi! Prin urmare, nimeni nu ne poate opri de-a scrie intr-un blog, in ziua de azi, a epocii de informatica, pentru simplul motiv ca nu ai talent la literatura! Daca ai fost in vacanta in Groenlanda, te simti impulsat sa dai si altora de stire cum te-ai simtit intre ghetarii care incep sa se descongeleze , sau pe scurt, ce ai vazut in locul respectiv! Nu poti sa taci, cineva trebuie sa-ti impartaseasca emotiile! Si asta este o mare revolutie in ziua de azi! Aceea de a-ti lasa gandurile intr-un blog, oarecare...! Viata incet-incet se muta tot mai pregnant pe monitoare si putem chiar sa ne intrebam  ce vor face ziarele de hartie peste 10 ani? Vor pleca intr-o directie necunoscuta. Daca nu vine pana atunci, sfarsitul lumii, bineanteles!
 Am citit multa critica pe site-uri de literatura si multi sunt cei car nu vad cu ochi buni faptul ca, orice om poate sa-si exprime gandul intr-un mod foarte simplu si fara nici un fel de cenzura, lucru care acum 20 de ani, era de neinchipuit!
 Dar trebuie sa se stie ca  lucrurile se schimba! Generatia "google", care suntem cu totii, vrem sa scriem si cine ne poate opri! Chiar daca unii scriem mai bine, iar altii inca nu, cu toate astea mereu gasim pe cineva sa ne citeasca! Poate mama, poate iubita, poate si unii prieteni!
 Deci sa dam bataie! Sa scriem daca avem aceasta posbilitate! Sa fim noi insine proprii nostri editori! Sau poate chiar cititori! Ce mai conteaza...!