joi, 23 iunie 2011

Vacanta de vara si viata in Romania!

Viata in Romania e frumoasa! Un englez in urma cu cativa ani, (nu plecasem inca din tara), zicea ca vrea sa faca afaceri si sa se mute in tara noastra, deoarece nu se plictiseste! ``In Romania in fiecare zi apare ceva neprevazut si asta ma face fericit!``, isi argumenta el motivatia ramanerii in tara noastra! ``In Anglia, adauga el, viata e foarte posomorata totul e la fel zilnic si parca niciodata nu se intampla nimic, in timp ce in Romania in fiecare zi e o alta zi!``
 Astfel descria acest aventurier si om  de afaceri, felul cum i se parea lui viata in acea vreme,anul 2002, intr-un interviu intr-o revista romanesca!
 Lucrurile s-au cam schimbat de atunci, romanul s-a maturizat, mai cu seama de cand a avut contacte mai dese cu strainatatea  si implicit de cand facem parte din Uniunea Europeana! Practic, nu mai avem granite cu Vestul atat de misterios si de ravnit de romani prin anii de dupa Revolutie, cand se plateau bani grei pe vize, adevarate sau false, pentru a ajunge in Occident!
 Romanul, in general, nu e multumit de tara lui, si daca indraznesti sa scrii ceva despre o alta tara iti sare la gat, mai cu seama daca, subiectul in cauza, nu este  a lauda si exagera  nivelul de viata din tara in care a ajuns el!
 Vorbeam deunazi de Canada si vrand -nevrand ma intalnesc  azi cu Rebeca,o canadianca, in curtea Complexului Suncampdr, si care se nelinisteste ca peste cateva zile trebuie sa ajunga din nou la ``viata infernala de acolo!`` Canadianul, daca vrei sa te pui bine cu el, e indicat  sa nu-i amintesti doua lucruri: 1, faptul ca provine din aceasta parte, si 2., sa-l intrebi cand se intoarce pe meleagurile natale! Sunt intrebari deprimante si risti sa-l enervezi sau sa-l stresezi!
 Dar sa trecem la romanii din Romania! In tara noastra, avem de toate si mare si munte si campii si ape termale insa, cu toate acestea, imi zicea cineva pe facebook, nu avem conditii de distractie! Cum se poate asa ceva? Dupa atatia ani? ma intreb eu, cu o nastrusnica uimire! Adriana Cocic imi spune  ca diferenta dintre conditiile de turism, in general, intre Romania si Ungaria, e una ce favorizeaza din plin, tara vecina din nord-vest!
 Si stai fraaaate, ca nu-i normal! Dar deloc...! Pai, noi avem de douzeci de ori conditii naturale mai bune de a face turism performant pe langa poate toti vecinii nostri!  Adriana, de asemenea , (si ea nu exagereaza), imi aminteste ca la fel se intampla cu turismul pe litoralul Marii Negre si ca  preferat e cel de pe tarmul Bulgariei, in dauna celui romanesc!!! Alta anomalie! Hai sa lasam Nisipurile de Aur, sau ma rog, ele sunt frumoase, dar in urma cu 30 de ani, Mamaia era un cuvant des intalnit pe buzele nemtilor, cehoslovacilor,ungurilor, chiart si ale altor natii ce sunt privilegiati cu natura, cum ar fi francezii,elvetieniietc!
 Ceva e totusi, putred in Romania! Si acum dupa mai bine de 4 ani in Uniune, situatia nu pare sa fie deloc una care sa ne faca visatori! Ci mai degraba sa ne produca lehamite si stari negative si sa ne impinga a ne certa pe bloguri cat de rau e in patria lui Dracula!
  Rusine!!! Cui? Politicienilor, care in loc sa-si vada de treaba, se ocupa cu probleme care nu ajuta deloc la iesirea Romaniei din criza morala-sociala si economica!
 Sunt curios, acum, ce-o mai fi facand si zicand englezul acela ce-si dorea cu atata ardoare sa traiasca  pe meleagurile noastre? Dar Romania e tara noastra si ramane pentru totdeuna, indiferent ca ne place sau nu!