marți, 21 iunie 2011

DRACULA, ILIE NASTASE SI NADIA COMANECI

De la bun inceput inca, de cum am avut contacte cu persoane din America de Nord si dupa ce au aflat ca sunt originar din Romania, prima intrebare  a fost cel mai adesea, ce e cu Dracula? Realitate sau mit?
 Apoi la fel despre Ilie Nasatase si despre Nadia!
 Uneori aduceam discutia sa vad daca nu cumva il cunosc si pe Cioran, pe Brancusi, pe Coanda sau Eugen Ionescu/o cu care ne mandrim si noi prin alte tari din lume! Nici vorba de asa ceva! Din cate am constatat cu mare dificultate vei intalni un american sau canadian normal, obisnuit , fie inginer, profesor sau sudor sa aiba vaste cunostiinte despre arta, cultura si literatura universala! Daca faci imprundenta sa-l intrebi de a citit cutare carte, te priveste ciudat, isi incrunta sprancenele si mai ca-ti zice ce fel de intrebare e asta!
 Zilele trecute un columbian, de data asta un sud american, imi spune ca nu e elegant sa intrebi pe cineva daca a citit o carte! Acum,insa, m-am incruntat eu! ``Este o provocare`` imi explica el! ``In ce sens?``, i-am raspuns...
  .El cunoscandu-ma mai bine si fiind deci mai sincer cu mine, imi zice ca aceasta intrebare are cumva o conotatie ``detectivista``, lumea crede ca ai vrea sa investighezi ceva! Nu am inteles realmente nimic, dar cititndu-i pe scriitorii nascuti pe acest continent american, fie de sud fie de nord, am incercat sa trag o concluzie! Valoarea spirituala in aceste tinuturi nu prea e arta si cultura ci banul! Desigur un francez daca m-ar auzi mi-ar replica ca acest lucru este foarte vizibil si inca de departe.... ``Noi cu asta luptam ,mon cher!`` ar adauga probabil!
 De asemenea nu exista un cult pentru personalitatile literare cum l-am avea  noi in Romania! Lumea americana, cu toate ca are si ea desigur idolii sai, nu-si intoarce capul dupa un Mario Vargas Llosa, Jaime Bayly, - scriitor peruan in mare voga, ci dupa omul de televiziune Jaime Bayly, unul si acelasi ,care intre timp a dobandit si cetatenia SUA! Tot ce cunosc americanii despre noi e Ilie Nastase, Nadia Comaneci si Dracula! Or daca te duci in Argentina, Chile, Paraguay sau Uruguay pe langa acesti 2 titani sportivi si pe langa contele mitizat, te pot intreba si despre Ika Ahi, Ilie Dumitresco sau Radusioiu adica despre minunatii fotbalisti care s-au remarcat acum 16 ani la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA: Gica Hagi, I. Dumitrescu si Florin Raducioiu!