duminică, 18 august 2013

DIDIER MAUBERTY-UN PEDAGOG TEATRAL FRANCEZ IN INIMA CARAIBILOR.


Loredana, Didier si Calin Daniel

 Dupa 4 ani de negocieri, in sfarsit, Didier Mauberty directorul Companiei franceze Cie Masquarades,
ajunge in Republica Dominicana impreuna cu asistenta lui actrita si producatoare de filme de scurt metraj, italianca nascuta in Franta, Loredana Ronca.
 Invitatia i-a fost facuta de mine prin intermediul Federatie de Arte si Cultura din Santo Domingo, unde un rol decisiv l-a avut Wanda Lozano... si directorul institutiei amintite, Pedro Julio Quezada.
Am sa mai amintesc si alte personalitati care au contribuit substantial la reusita acestui eveniment cultural, cu alta ocazie cand voi face un material mai detaliat...
 Elementul de noutate a fost ca marea parte a celor care au vizionat conferintele date si atelierele efectuate pe parcursul vizitei, nu au cunoscut forma teatrala interactiva, aceea de a participa spectatori, in mod imprevizibil, in actul desfasurarii pieselor teatrale. Didier este un excelent pedagog si in cariera sa de peste 20 de ani, ca si director al Cie Masquarades, a avut sansa de a colabora cu persoane care au avut diferite handicapuri, si care prin mijloace teatrale, specifice lui Didier, si-au schimbat viata si poate destinele.
Unii au urmat cariere teatrale, altii profesionale si si-au refacut modul de viata, si-au castigat increderea in ei insisi.
 Anul ce vine vom face un atelier de teatru international cu participare a actorilor profesionisti si amtori, iar la sfarsit vom realiza un Festival de Teatru cu productiile tuturor atelierelor.
 Va asteptam si asteptam participare internationala si de ce nu, romaneasca, aici in inima Caraibilor.