miercuri, 23 octombrie 2013

ROMANIA E DEMOCRATA

Cei care cred contrariul se insala pentru ca probabil nu au trait si in alte tari. Romania e o tara ca si oricare alta, unde justitia isi face si ea treaba. Credeti ca Italia e mai cu mot, ca "l-au facut", chipurile pe Berlusconi?
 Ce deranjaza este faptul ca tara noastra vrea cu tot dinadinsul relatii cu colosul de care lumea sub o forma sau alta vrea neaparat sa scape: Statele Unite ale Americii. Tarile europene occidentale sunt foarte circumspecte cand americanii vin cu anumite idei sau oferte noi ori sugestii. Noi suntem pur si simplu RIDICOLI. Citind un material in portalul ziare.com despre vizita lui Ponta in SUA, stupefact citesc si observ cum iese slugarnicia pe fata a romanului inca naiv. Cum adica sa stam drepti in fata unui om, american, fie si vicepresedintele acestui demoniac sistem imperialist, si mai-mai, sa-i sarutam picioarele si sa ne rusinam ca niste elevi repetenti in fata profesorului cand ni se spune ca nu am terminat  temele de casa impuse de domnul profesor Bush, Clinton si mai nou Obama Barack!
Ridiculi suntem si noi si mai mult cei care ne consideram inferiori, (la ce???? spuneti-mi si mie...) la tehnologia pe care ei o au, la masinile lor sau ce Doamne are SUA asta asa de miraculos ca si americanii se mirau de mine ce brambureala le vorbeam eu despre tara lor cand inca mai simteam influenta de acasa cea transmisa mie de catre mariiintelectuali care ramasesera mintal inca prin anii 1945 si care inconstienti si euforici, cazul Coposu, liberalii vechi sau taranistii in frunte cu Ratiu, Diaconescu,etc, ne-o inspirau si ne  faceau sa credem ca ar fi o rusine sa nu ne aliniem la valorile pe care ei le tot insiruiau la inceput de deceniu 9 si de sfarsit de secol XX despre SUA si libertatea democratica de acolo.
 Sentimentul era foarte normal in acel timp deoarece veneam dupa un jumate de deceniu de dictatura stupida si dintr-un sistem bolnav si falit cu o mama, Rusia, rupta de realitatea cotidiana si traind alimentandu-si puii bolsevici pentru o viata pur metafizica...
Lucrurile azi sunt diferite. Am inceput in mare parte sa ne dam seama ca daca Rusia nu e o alternativa viabila si sanatoasa de colaborare economica si sociala, nici SUA nu e cea pe care o consideram eliberatoare de toate relele. SUA e un diavol ascuns, ceva mai inteligent insa mai periculos pe termen lung. America Latina cunoaste foarte bine Statele Unite. Va asigur ca atentia Statelor Unite catre Romania are o valoare pura de interes, pe americani nu-i doare nici cat pe ceceni in cot de Romania. Americanii nu au nici o "valoare" in a aprecia alte state decat impartindu-le intre fraieri si inteligenti! In ce categorie ne aflam noi?
Ca si un fel de post scriptum, vreau sa stiti ca in America latina investitia din Sua e foarte mare. Intrebati-i ce folos au avut intrarile acestor mari Companii Nord Americane de-a lungul deceniilor sau chiar secolelor pentru surorile noastre sud americane????