miercuri, 22 iunie 2011

CE SA SE MAI SCRIE

Azi este greu sa scrii! Acum 20 de ani era mult mai usor. Pentru ca nu aveai internetul la indemana, nu putea sa publice oricine! Nu existau bloguri personale iar ca sa publici un material intr-un ziar nu era deloc la indemana oricui! Azi am devenit toti scriitori si critici, dar acum lucrurile s-au schimbat aproape in totalitate!
 Daca cu ceva timp in urma nu aveai cunostinte mai mult decat elementare de ortografie si talent recunoscut de lumea literara sau jurnalistica in care te invarteai nu aveai aproape deloc posibilitatea sa-ti publici materialul!
 Incomparabil mai usor e azi, cand oricine vrea sa scrie o poate face lesne de tot!
Si asta e foarte bine dintr-un anumit unghi, deoarece toata lumea are astfel o posibilitate de a se exprima! Insa mai e o problema: Multi editorialisti cu rasunet, sunt  injurati in comentarii ca la usa cortului de  niste semi-analfabeti,alteori si mai rau, prin pseudo-opiniile acestora, mai ceva decat mediocre,  asupra materialului scris de catre persoane binecunoscute in lumea literelor si al presei!
 E si asta o chestie de democratie, ce-i drept, ar zice unii, dar eu consider ca e mai degraba o chestie de bun simt! De educatie civica!
 Mircea Cartarescu, o binecunoscuta personalitate culturala din tara noastra, scria in acest sens, un articol in urma cu cativa ani, in care isi dadea cu parerea despre elementele nocive ce abunda in societatea in care traim si anume invidia si prostia, criticand de asemenea si  snobismul feroce care o caracterizeaza si nesimtirea fara limite cu care vrem unii cu tot dinadinsul, sa ne evidentiem! Si sa vezi frate, ce comentarii total lipsite de logica si complet irealiste, la ceea ce distinsul scriitor se referise printr-o minunata disertatie a starii de fapt a unei societati mult prea bolnave!
   Caragiale intrebat  de ce anume ai avea nevoie ca sa devii scriitor, marele dramaturg a raspuns cu multa  simplitate, afirmand ca  de doar ``4 clase primare si talent``! Asa e si asa a si ramas! Insa multi confunda faptul ca daca esti licentiat, citit si cultivat e foarte usor sa devii scriitor! Nimic mai fals! E ca si cum ai cunoaste pe de rost notele muzicale, ai invata apoi mecanic a canta la pian sau la orice alt instrument muzical, dar nu vei deveni artist niciodata daca nu posezi acest har numit talent muzical...! .Asa e si cu scrisul. Nu mai vorbim despre ``criticii literari`` , o noua patura de ``intelectuali da literatura blog`` care se leaga prin asa-zise comentarii pretioase, cred ei si acolitii acestora, despre continuturile unor materiale publicate pe site travel  sau despre chipurile, ``coerenta materialelor`` ale  acelor care niciodata nu au avut si nu pretind sa fie luati ca atare, adica scriitori! Fiecare are dreptul sa povesteasca ce a facut in lume sau sa-si exprime o parere despre orice atata cat timp o face bine documentat si cu bun simt!
 Cu toate astea nu inseamna insa, ca in blogurile de amatori nu pot patrunde si materiale scrise de persoane experimentate!
 Si tocmai de asta e foarte greu sa scrii si sa publici azi, asa  cum am amintit la inceput! Pentru ca toata lumea scrie, toata lumea se exprima insa o mare parte o fac fara nici un fel de discernamant sau bun simt!