miercuri, 1 iunie 2016

MARIO ALEJANDRO ARIZA-un dominican american care iubeste romania

 foto: Mario Alejandro Ariza

Zilele acestea ne viziteaza in Dajabon, Republica Dominicana, un scriitor american, de origine dominicana, Mario Alejandro Ariza.
 Scopul vizitei este o investigatie in lumea magiei zonei de la frontiera cu Haiti, Dajabon si Montecristi, cu care am vizitat, ieri, impreuna cu directorul culturii, Chio Villalona, localitatile unde traditia a ramas intacta, unde vrajitoria isi are continuitatea ei, de pe vremeurile indepartate: Loma de Cabrera si El Carrizal, provincia Dajabon, Republica Dominicana!
 Mario, a vizitat Romania in urma cu un an, Bucuresti, Brasov si Siguisoara si a ramas cu o impresie excelenta. L-am invitat si in acest an, sa cunoasca si partea nordica, mai precis nord-vestica, Satu Mare si Maramures!



SUA REA CA SI RUSIA


 FOTO: PLAJA SOSUA, REPUBLICA DOMINICANA

In mod sigur, daca destinul nu m-ar fi purtat prin America Latina, as fi ramas de neclintit un pro american, un uracios cu rusii, etc, asa cum mama si bunica, in mod special, m-au educat,( plus sistemul din care am facut parte, presa vremii) care au suferit enorm din cauza comunismului, al bolsevismului, etc!
Aici, traind in cateva tari, pe zona hispanica, am inteles ca REA nu e doar Rusia, ba inca si... mult aclamata SUA!
Am citit, mai tarziu, dupa ce m-am familiarizat cu limba lui Cervantes, biografia, in spaniola, a lui Garcia Marquez, am urmarit atent, cateva publicatii, care ilustreaza, de fapt, rolul negativ al implicatiei Statelor Unite in America HIspanica si de limba portugheza! Nu are acelasi efect, in mod categoric, precum bolsevismul in tarile din fostul Tratat de la Varsovia, sau URSS, insa exista un alt "diablo", parafranzandu-l pe Vladimir Tismaneanu, o forma subtila, imperialista, eliminata de multa vreme,de pe Batranul Continent, ca si rezultat al emanciparii si al efectului revolutiei franceze, si anume acel truc, chipurile, de a ajuta salbiciunile indigenilor naivi, amestecati cu spanioli visatori, tigani, criminali, borfasi,(asta este, de fapt, rezultatul identitatii natiunilor sudamericane, mai putin Argentina sau Uruguay, unde nu s-au facut prea multe imperechieri de rase), de a dezvolta triburile inca, si de subjugare intelectuala, analfabetism, etc, pentru a putea domina deplin si in complicitate cu mafia formata de insisi americani, care au scolit fiii vechilor burghezi, veniti de prin Europa, deveniti mai tarziu marii impresari si politicienii sau sefii de stat ale natiunilor latino-americane...!)
Simt ca America doreste cu Romania aceelasi truc, cu alta palarie, desigur, vrea sa se foloseasca in mare masura de puntea pe care tara noastra o are cu lumea Orientului mai apropiat sau mai indepartat! Nimic altceva!
Iar aceasta democratie, cica, nu este alta decat un moft, pentru americani, de a tine sub control Romania, pentru telul lor "suprem": A coordona si acapara averile lumii intregi!