joi, 25 august 2011

SOSUA-GERMANIA REPUBLICII DOMINICANE SI ARMONIA INTERNATIONALA


Cat de ciudat mi se parea la inceput cand treceam pe strazi si peste tot se simtea aerul umed al oceanului si era o caldura de 30 de grade, in decembrie, palmierii pazeau stradutele inguste ale statiunii de pe tarmul Atlanticului, si toti trecatorii vorbeau limba germana!
Ici-colo cate o brutarie  cu reclame la diferite produse de panificatie in limba lui Mozart, apoi batrani si tineri sorbindu-si berea pe terase, la fel precum o fac in Munchen sau Berlin! Nici tipenie de creoli sau mulatri, cate un negru ici colo, exact ca si in patria lui Goethe, ce acolo nu sunt emigranti de culoare? Si uite asa, mi se parea ca pasesc printr-o Germanie tropicala!
 Rezident german in Sosua, Republica Dominicana
Astazi, dupa ceva vreme prin zona, totul mi se pare normal! Mai nou, se poate auzi si ruseste si chiar aceasta etnie este una dintre cele mai decente din Sosua, Republica Dominicana, unde chiar daca dominanta e cea germanica se poate vorbi deja despre o comunitate internationala, care s-a adaptat cu viata tropicala si care nu face caz de vecinatatea unui spaniol sau a unui suedez pe strada unde in urma cu 20 de ani erau aproape doar cei vorbitori de limba germana! Mai nou, au venit si cehi, unguri sau cu voia dumneavoastra si romani! Cu totii, traiesc intr-o armonie pe care ar trebui sa o invatam si noi in Europa!
  Interesant ca,pe aici, nimeni nu se ingrijoreaza de cotropirea Republicii Dominicane de catre natiuni europene si nord-americane  de o invazie care pe zi ce trece este si mai... "ingrijoratoare"! Si vai, cat de grijulii sunt, in schimb, unii politicieni prin Romania cand  se revendica cate ceva, de catre un grup etnic oarecare, si care nu e decat un microcosmos al unei natiunii care se vrea din ce in ce mai ampla, in toate contextele: Cea  europeana. Ciudat nu...?