joi, 1 mai 2014

ION CRISTOIU - ARTIST IN PRESA POSTDECEMBRISTA

Faptul ca Ion Cristoiu a adus un nou suflu in presa din Romania postdecembrista, trece din ce in ce mai mult in uitare. De-a lungul activitatii sale jurnalistice a fost un oscilant, un cautator de forme, de a surprinde placut sau mai putin, pentru unii, publicul cititor! Daca la inceput parea un sustinator al celor de dreapta, cand democratia noastra abia se infiripase nitel, vorba domniei lui, ajunsese la un moment dat a da impresia ca ar sustine partidele de stanga, cum ar fi ex-Partidul Socialist, aripa Mohora, rupt din PSM-ul lui Ilie Verdet, prin anul 1995. Si asa mai departe...
In acest material, ma axez doar pe calitatile sale de jurnalisicet si publicistice si mai putin pe cele de scriitor sau critic literar, de ce nu?!
foto:sacupmmyblog.blogspot.com
"Tatucul" presei romanesti postrevolutionare a fost si ramane in continuare un "jucaus" care nu inceteaza sa experimenteze diverse forme de a atrage cat mai multi cititori si de a le furniza idei (vezi postarile lui pe facebook,  prin care incita cititorul la participare) si nu in ultimul rad, se amuza copios, in sine-si, de tot ce  misca pe platourile politice si sociale ale vremurilor, fiind totodata, unul dintre putini impartiali adevarati ai presei romanesti din ultimele decenii!  Este  inzestrat cu o capacitate de o premonitie senzationala, fapt ce il determina sa devina imun, inaintea aparitiilor evenimentelor sociale sau politice. Asadar, cunoaste totul,  anticipeaza... Si rareori se insala, exeprienta ne-o demonstreaza!
 Analizele sale politice actuale, sunt facute cu patima si profunzime, dar si cu plictiseala, de ma si mir uneori, cum rabdarea-i nu-i joaca feste..!
 De fapt, a cam obosit demult sa ma ia in serios lucrurile, iar acum  "joaca" precum un copilas care sta in fata covetii, cu vaporasul de jucarie si pe care acetsta nu mai stie unde sa-l impinga, plictisit din cauza limitelor recipientului in care parintii i-au aruncat apa pentru joaca. Cu toate acestea, materialele sale raman la fel de palpitante precum scrise prin anii 90.
 Profesionalismul din launtrul sau
 nu-i da pace si continua sa construiasca, sa nascoceasca previziuni, uneori aiurea,  ale jocurilor politice sau administrative, care de cele mai multe ori se implinesc ad litteram, ferice lui, cu privire la viitorul apropiat sau mai indepartat al tarisoarei noastre, comunicate atat prin presa scrisa cat si la televiziuni. Foarte interesante si unice, de asemenea, cum am amintit mai sus, sunt  postarile lui pe reteaua facebook sau pe blogul personal.
 Ion Cristoiu ramane, in cele din urmaramane un mare neinteles, iar  analiza profunda si jocurile politice, ale formei democratice de alegere si a mecanismelor unei societati cu adevarat democratice, al pshihologiei acestora, etc, si in naivitatea noastra, avem tendinta de a-l acuza de instabilitate emotionala sau de a face jocurile cutarui politician sau altuia...Da, ´pentru ca Cristoiu nu e un tip usor cum ar zice spnailoii: No es facil!
 Nimic mai fals, de fapt...! Marele gazetar si scriitor, cunoaste in profunzime profilul romanului de rand si nu numai, si jongleaza datorita ascutimii mintii sale, punandu-i deseori in dificultate si pe cei mai inraiti fani ai sai. Unii l-am inteles, altii treaba lor... Il urmam si-l apreciem ca atare.
Cristoiu, de fapt, inainte de a fi ziarist, e un artist! Si aceasta calitate il detaseaza definitiv de ceilalti colegi de breasla...
 Calin Daniel Cruceru