marți, 12 iulie 2011

SUA-intre realitate si mit



sursa foto: skyscraperlife.com                                


Statele Unite ale Americii este paradisul pamantesc vazut din  Romania,  de catre o mare parte a conationalilor nostri! Este o tara unde multi vrem sa ajungem! Jucam  loteria "cartii verzi", ( apropos, au mai ramas cateva zile pana la afisarea rezultatelor loteriei vizelor, DV-2012), facem orice sa ajungem in Tara Promisa! Ieri discutam cu un columbian si cu o romanca ce traieste in Canada, Ioana, si ea dadea ca si exemplu o tara unde viata ar fi aproape perfecta! " Ah, Statele Unite... este tara unde nimeni nu rabda foame, unde  nu ... etc. Toti traiesc bine! Asta e impresia noastra a majoritatii, insa mai putin a americanilor! La auzul acestora, colombianul sare ca si ars si spune ca "nu e adevarat...!"
 -In New York, sunt peste cinci sute de mii de persoane la limita subzistentei!" declara Victor,columbianul, cu impacienta,  oprind-o pe Ioana sa-si termine ideea!
 Apoi, adaug si eu ca, intr-adevar in SUA, americanii cu care am intrat in contact de-a lungul celor aproape 8 ani petrecuti pe continentul descoperit de amiralul Columb, se plang de o viata dificila si in special dura, nemiloasa, care nu iarta pe nimeni in cazul in care nu-ti afli de munca sau esti concediat! Ioana m-a privit oarecum incurcata si mi-a zis : "Pai filmele, documentarele, man, ce se vad si toate astea...! Prietenii nostri romani din tara aia, nu se poate ba, ce vorbiti voi...?" Am dat si eu din umeri...!
Band vin de tamarindo marca proprie si visand la Statele Unite
 Insa un lucru e sigur, cine munceste are!  Multi muncesc si isi permit orice!  Nu e insa, nici pe departe paradisul sau imaginea unei tari fara de griji, ba dimpotriva,  90 % din cetatenii americani pe care i-am cunoscut si in numar foarte mare, vorbesc despre o tara unde viata e un stress alarmant! Nu am o statistica insa- dar o voi cauta- cu  americanii ce au parasit SUA in ultimii 20 de ani sau cati dintre ei sau mutat in Asia sau in America Latina. Numai in Argentina, in zona sudica Bariloche, e puzderie de americani, ajunsi acolo pe la inceputul anilor 2000, care au acordat apoi diferite interviuri prin publicatii argentiniene  si care dupa o adevarata lupta de a-si gasi fara rezultat un loc de munca in SUA, au decis sa emigreze in programul de populare si emigratie a imensei tari latino-americane! Si acolo au devenit cu timpul impresari de succes incepand doar cu un cadou de pe la parinti, vreo 20 mii de dolari...!
 Insa, uite... vine Alicia, o americanca voluntara in  Fundatia pentru ajutorarea haitienilor, care la intrarea in Complexul Turistic Suncampdr unde suntem cazati si cand intra in curte niciodata nu trece fara sa-si viziteze prietenul, cainele meu Chico, inainte de a merge spre vila ei, in timp ce scriu articolul (ce surpriza inopinanta!!!) si o intreb asa dintr-o data:
-Alicia, cum e viata in America? Prietena mea ma priveste o lecuta cam nedumerita, e o fata serioasa si am incredere in aprecierile ei!
-Buna! Dintr-o rasuflare, imi raspunde pozitiv! Nu e nevoie sa te stresezi muncind, ai de toate, dar daca vrei sa ai ceva mai mult, e nevoie de efort!
  E si normal, as adauga eu! Si chiar nu ar fi rau deloc...!
  Am vorbit recent cu  5 amici,  diferiti, care au vizitat SUA, sau  care sunt acolo si imi spun acelasi lucru! Calineeee, SUA eeeeeeeee ....neeeemaipomenita...!!!
Pana una alta insa, ma multumesc cu America Centrala

  Dar, sa nu uitam inainte de a da un raspuns final, ca fiecare avem punctul nostru propriu de vedere si diverse aspiratii  in acest scurt popas pe Terra, care nu concorda  mereu cu cele ale celorlalti semeni de-ai nostri!