duminică, 2 septembrie 2012

Canadianul Francis Doyon NU MA POT ADAPTA IN REPUBLICA DOMINICANA

 impreuna cu dragul prieten Francis Doyon
Francis Doyon este din Quebeq zona francofona a Canadei! S-a indragostit de soarele din Caraibe si a decis sa se mute aici. Avand unele probleme de sanatate guvernul regiunii sale ii da o indemnizatie de 900 de dolari canadieni cu care abia poate supravietii in tara de origine. Venit intr-o vacanta pe aici, s-a indragostit de libertate si de femeile frumoase din zona si dupa un timp a revenit. Acum insa m-a cautat si mi-a zis: Daniel totul e scump trebuie sa plec. Nu e lumea mea aici! Si si.a luat avion penru joia viitoare inapoi in Canada...Am mai pierdut un prieten drag si sincerpe aici!

Francis, problema ta nu e de adaptare, ci e una de "accelerare". N ai lasat timpului sa-si spuna cuvantul. Da, de acord cu tine, aici nu e organizare, dar la ce-ti foloseste organizarea cand in urma cu o luna imi spuneai ca te-ai saturat de reguli. Lumea e asa cum e...Nu e nevoie sa stai cu alte natii si sa te amesteci in familiile lor pana nu cunosti substratul formei lor culturale si conceptiilor lor vis-a-vis de viata. Ai ajuns aici si deja te-ai insurat "facebook" inainte de a intra pe insula. Vroiai o viata ca si in Canada cu obiceiurile tale...Dar nu uita ca si altii au obiceiurile lor. Alvin Toffler zicea ca exista lumi unde "NU INSEAMNA DA SI DA INSEAMNA NU" in cartea sa de referinta, Socul Viitorului, la capitolul Socul Cultural! Esti dezamagit de oamenii de pe aici. Si ei sunt dezamagiti de tine. Situatia ta e dificila si in Canada, insa tu puteai sa ti-o faci excelenta aici. 900 de dolari canadieni, inseamna... 33.300 mii de pesos lunar, 4 salarii bune in Republica Dominicana, bani pe care statul tau, ti-i da pe viata, in situatia ta! Tu ai putea sa-ti inchiriezi un apartament cu 100 de dolari sa-ti cumperi mobila si accesorii si uite asa iti mai raman 800 de dolari de ai tai, platind chiria si unde este inclus si curentul! Si traiai boiereste...
 Dar sunt sigur ca vei reveni...Eu ma simt excelent aici, poate si pentru faptul ca am fost obligat sa ma adaptez...Am ramas deseori fara bani si fara munca si m-am mutat in cele mai oribile conditii in diferite tari din America de Sud! Am trait in lux si huzur, cum o fac acum spre exemplu, dar am si suferit de foame si sete aici. Asa am reusit sa invat sa traiesc! Si ca si mine, sute de mii de europeni ce traiesc in Republica Dominicana!
 Regret plecarea ta Francis, mai cu seama ca esti cel mai bun prieten experimentat, din Republica Dominicana, un om ce mi-a intins mana la greu!