duminică, 21 august 2011

Lidia- oaza de liniste si protectie

Ce ar putea sa fie mai impresionant, cand esti foarte departe de casa si foarte singur, decat sa-ti pice, mai ca tam-nesam, cineva pe care il cunosti de o viata! Eu si Lidia, am fost copiii unor persoane foarte apropiate,  parintii nostri, si mai cu seama bunicii, se intalneau foarte des si se simteau  apropiati! Mai ales, acestia din urma,  aveau radacini comune de prin Maramures! O fata realizata deja, cu copii mari, care a trecut prin focul vietii inca de foarte tanara, uite-o acum luandu-si lumea in cap, sa vada ce-o mai fi si Caraibe asta, si a venit insotita de o persoana, adevarat cunoscatoare despre cum functioneaza turismul in general, si nu unul dinre astia  incultii ce mai stiu si ei  ceva vorbe... "What sau Como", cu camasi albe si pantaloni de costum negru, cu toate ca mai sunt si multi imbracati astfel, dar care isi  merita stima intreaga si respectul tuturor,  ce bantuie degeaba prin zonele turistice  romanesti, ci unul care este un fotograf profesionist si un cunoscator profund al sectorului care poate odata o sa ridice si tara noastra la un nivel mai avansat si cu care am stat la un pahar de vorba, despre tot ce se poate povesti, tocmai aici la mine in Republica Dominicana! Nu va ca spun ca, poate doar pentru mama care nu mai este, as fi putut avea si simti o bucurie mai mare s-o revad! Am intalnit-o imediat la iesirea din aeroport si parca timpul nu si-a pus mari aprente pe chipul ei! Cu toate ca nu a avut deloc o viata usoara! In momentul de fata, este companiera Mirelei Retegan, una dintre cele mai spontane si de forta personalitate din mediul radioului in tara noastra si care nu are nevoie de prezentare! Dar care nu va scapa curand  sa nu-mi amintesc, sa va povestesc intamplari frumoase despre aceasta fata care a revolutionat Satmarul si care cred este una dintre cele mai in voga voci radio ale momentului in Romania!
 Asadar, ajunsi aici, mi-au adus palinca,vin si nostalgii! Au fost impresionati de frumusetea locurilor, am facut vizite in multe zone ale insulei, am trecut si pe la unele obiective turistice, etc!
 Lidia a ramas impresionata insa si de saracia si mizeria care  bantuie zona antileana, si care desigur este mai mult vizibila in zonele non-turistice. Insa acesta este poate farrmecul chiar, al acestei zone tropicale indepartate: A cunoaste o civilizatie care e total straina de cea pe care o vedem cotidian in jurul nostru! Cu toate acestea, vizitand statiunile forte ale nordului insulei, Cabarete si Sosua a concluzionat ca, Paradisul nu e totusi atat de departe de pamant si ca poate intr-o zi va reveni aici...!Atat eu cat si Oceanul Atlantic, o asteptam si ii promitem ca o sa fim la fel precum  slugile bulibasei de la nunta pe care  cu atata talc si umor ne-a povestit-o,  in urma cu ani la un insemnat local, unde era sefa de unitate, din urbea noastra milenara de pe malul Somesului: Satu Mare!