duminică, 28 februarie 2016

VLADIMIR TISMANEANU SI OBSESIA PERSONALITATILOR ROMANESTI

 Vladimir Tismaneanu si linistea-i  creatoare

Am o obsesie si aceasta e de a gasi o cale in a  ajunge amic  cu oamenii care fac bine si-s inteligenti in ceea ce natia noastra ¨necesita¨", are nevoie. Fac servicii tarii, spiritualitatii noastre si nu in ultimul rand, sa fie " buena gente", cum se zice in lumea in care-am fost adpotat, cea hispanico-americana. Si inca, (sa parafrazez), din vremuri inmemorabile!!!
 Vladimir Tismaneanu, nu are nevoie de prezentare, este unul dintre celebrele personalitati romanesti, post si ( de ce nu, ante) decembriste, cu care ne mandrim si care a contribuit esential si global, la reglarea, imbunatarirea imaginii noastre, atat de afectate mai ales moral, moral, ca nici Dracula nu o mai repara... sau, ma rog...!
 Dar, avem, totusi, cu ce ne mandri!  Chiar de-s "(causas raras", cum ar zice  hispanici mei dragi!
Am scris, ca sa fiu scurt), in modesta-mi forma, despre toti cei care i-as considera emblematici in a reprezenta Romania (ca si intelect,) astazi, si fara sa fac nici un fel de "axiologie", de top-uri sau clasamente! ( De fapt, este imposibil, insa in ultima epoca,  se utilizeaza...!)
 In acest moment, cred, Tismaneanu ar trebui sa fie foarte luat in seama! De ce?
 Profesorul are o dubla identitate culturala romaneasca si americana (si de asemenea, presarata cu cea latino americana, unde a petrecut un timp care i-a fost suficient sa inteleaga tot ce misca in zonele lui Vargas Llosa, Carlos Fuente, Salazar, Borges, Sabato si altii...)! Un om inteligent, de altfel, nu are nevoie de multa vreme "en cuanto a eso, maestro" a descoperi culisele unor culturi ceva mai indepartate de cea carpato-balcanica!?! Vede si simte cat ai clipi din ochi!
 Vladimir Tismaneanu trebuie sa fie in constiintele noastre o oglinda pentru Romania, care are nevoie de un schimb total, cu ea insasi! El ne propune  cu multa grija si obiectivism, prin e o varianta sensibila, de a ne cunoaste prin  mediul istoric si conjunctural in care am fost implicati: Cea a comunsismului, cu originile sale indepartate, sovietice si de ce nu, cu anarhismul nostru cotidian, si  neglijentele-i caracteristice! Maestre va salut din invecinata Caraibe, si va doresc cat mai multe publicatii ! Si in liniste," tranquilo" sau  asa cum va caracterizeaza poza facebook pe care am inclus-o in materialul meu.
 Calin Daniel Cruceru