duminică, 28 august 2011

Valorile muzicale abuzate in Romania


 foto: teatruldestatconstanta.ro O mare voce si un caracter frumos-Ileana Sipoteanu
Un fenomen ciudat se petrece in zona balcanica si carpatica numita Romania! Am plecat de 8 ani din tara si am trai in 6 tari: Republica Dominicana, Franta, Olanda, Argentina, Venezuela si Peru!
 Am revenit pentru 4 luni, in 2008, in tara noastra si apoi m-am reintors in Republica Dominicana!
Ce m-a interesat pe mine in aceste calatorii, nu a fost sa ma imbogatesc, sa-mi fac bani sau sa-mi cumpar case si sa trimit poze in tara... un soi de... ce bine am ajuns eu daca am plecat! Nu, nimic din toate astea, ba dimpotriva, am trait mult mai greu decat am facut-o in comoditatea casei familiale!
 Scopul numarul 1 al plecarii din Romania, a fost sa vad cum se traieste pe alte continente si ce mananca sud-americanul, cum gandeste, cum reactioneaza sau redus la doua cuvinte, profilul psihologic al acestuia! Dupa care a inceput lupta mea cu preocesul de acomodare!
foto:muzica.phg.ro
Cati nu ma plans ascultand muzica acestuia in adolescenta

 Am invatat sa-mi placa muzica lor, sa-i inteleg de ce o canta astfel, ce transmite cultura, dansurile, nebuniile si starile pe care si le exprima adeseori, diferit de cum ne mainfestam noi in anumite situatii similare!
 Zilele acestea am urmarit cativa prieteni-facebook, artisti de seama prin creatiile lor in tara noastra! Am sesizat foarte usor ca ceva foarte putred, miroase urat de tot in zona show-bizz-ului din tara noastra! Apoi am facut repede o comparatie. Am analizat fenomenul muzical din America de Sud, un continent grandios, atat ca si  cultura comuna cat si ca si entitati spirituale diferentiate de unele accente rasiale, indo-africano-hispanica, sau afro-europeo-hispanica, etc!
 Dupa cum spunea cineva in facebook, in America de Sud este imposibil sa exporti cantareti si fotbalisti! E un mare adevar, dar nu si absolut! Hai sa-l amintim aici pe Andrei Zinca care este si el un artist, un nume in America de Sud in zona telenovelelor, si a producatorilor milionari de prin Miami!
 De ce am facut aceasta precizare in legatura cu exportul artistilor din Romania!!!
 Pentru ca se pare ca tara noastra nu mai are nevoie de ei! Ii neglijeaza total! Cum adica o cantareata de talia Ilenei Sipoteanu, cu interpretare atat de sensibila si o voce minunata, sa nu aiba un teren unde sa poata sa-si desfasoare creatiile, sau un compozitor in plina maturitate  ca si Dumitru Lupu, sau precum mai tanarul Mihai Alexandru, in mare voga in ultimul deceniu, sa fie apostrofat de niste inculti pe you tube la comentarii!  Frate, avem dreptul sa ne exprimam parerea, dar sa o facem in cunostiinta de cauza! Daca nu esti initiat, mai bine taci!
 In America de Sud, cantaretii cand ajung la maturitate sunt protejati, ei au canalele lor care ii difuzeaza mereu, publicul care ii asteapta si bineinteles producatorii care ii stimuleaza si care nu se murdaresc sa ia bani unei fite anti-talent  sau unui absurd de amant care e dornic in boala lui, sa-si vada amanta de 20 de ani neaparat aplaudata de altii si s-o plaseze inaintea unor vedete deja incontestabile!
 foto:muzica.ro Catalin Crisan gandindu-se la vremurile cand in ii vorbea marea!
 Unde este Catalin Crisan, Mircea Rusu, Mircea Baniciu, Paul Ciuci, Gabriel Dorobantu, Ovidiu Komornik, Vasile Seicaru si lista ar putea continua? Imi vor replica unii ca ar fi deja depasiti! Nimic mai fals, aceasta este imaginea pe care  criminalii culturii din Romania si anume cei care sunt la conducerea Companiilor producatoare de show din tara si cei care coordoneaza posturile de radio FM si a Televiziunilor, fie de stat, fie particulare, aceasta caracatita de neinlaturat pe cai civilizate! Acestia, valorile care s-au facut cunoscute ince de multa vreme si a caror slagare se afla mereu pe buzele noastre, trebuie sa stea in atentia producatorilor si sa le faciliteze accesul prin publicitate si sa lupte impotriva kitsch-ului, sa conduca batalia chiar ei insisi, sa fie primii care sa condamne public acest flagel, din zona artistica romaneasca!
 De aceea unii dintre ei, ramasi fara nici un fel de putere in a lupta cu destinul, s-au delasat si au inceput sa faca alte activitati colaterale si sa se multumeasca in a canta pe la onomastice!
 Pacat ca lucrurile stau in asa fel si mai rau este ca nu se vede nici o luminita la vreun capat de tunel in zona aceasta! Ar fi mai bine, sa caute un loc in lumea hispanica, deoarece multi dintre acestia enumerati mai sus de mine, prin slagarele lor, ar putea face furori in spatiul latino american, care este unul, din anumite puncte de vedere, mult asemanator cu  cel al culturii noastre romanesti!