vineri, 1 februarie 2013

MONTE CRISTI SAU INTOARCEREA IN TRECUTUL INTERBELIC


                                        
In contextul in care criza económica mondiala ne sugruma atat la propriu cat si la figurat, exista lumi care nu dau importanta faptului in sine, sau ma rog, nu sufera intr-atat precum se intampla in Europa sau in America de Nord!

 Noi, cei zisii din lumea civilizata,  suntem speriati de ziua de Maine si de Poimaine, de faptul ca trebuie neaparat sa ne platim impozitele, trebuie sa fim la ore fixe in cutare loc sau la cutare eveniment familial sau social!
 Am ajuns in Montecristi ca si ghid turistic si am ramas…  Am suferit de foame, de sete, am mancat banane verzi din gradina, unde am inchiriat o baraca si unde am ca si colegi de camera, sobolani, soareci, paianjeni grosi, soparlite care omoara tantarii, in special noaptea,  iar sobolanii imi mananca sapunurile imprumutate de pe la prieteni. Nu e frig dar e racoare si briza se plimba alene pe fata mea si imi confera un sentiment de liniste si confort sentimental. Doamne, ce bine ma simt si chiar daca marile lipsuri  ma fac uneori sa ma simt precum personajele hugoliene, imi amintesc de luna februarie cu frigul si golicunea naturii in Europa….
  Am lasat Sosua, am uitat de confort, nu ma intereseaza televizorul, ci ma fascineaza viata simpla si oamenii de aici.
  Montecrsti nu e nici pe departe un loc de mizerie si saracie, asa cum rautaciosii se pun a scrie prin bloguri sau site-uri ,ci dimpotriva, cu cei mai curati oameni pe care i-am cunoscut in aceasta tara. Au case frumoase, simple, altele mai “sofistícate” dar mai tóate poseda curti mari, cu arbori tropicali, ciresi, mere tropicale, chinola, banane, mango, etc! N- am vazut fete posomorate, triste, ca si in Peru, Franta, Olanda sau Argentina, nu exista copii ai strazilor si nici boschetari. Sau daca or fi, sunt pentru ca  acesta e modul lor de viata. Nu sunt violuri, talharii sau crime –lumea a si uitat cand ar fi fost comisa ultima crima in zona!
 Seara imi cumpar tigari de foi , ieftine, dar naturale si cand am sansa sa pot cina bine, le fumez apoi cu un nesat si o satisfactie terbila. Alteori ma simt precum personajele lui Preda din, pentru mine, misteriosii ani ai vietii interbelice: Fierari, mici mestesugari, comercianti ambulanti se perinda prin zona, si cred ca diferente intre “Poiana lui Iocan” si aceasta curte imensa,  unde am inchiriat o baraca, doar prin vegetatia luxurianta. Personajele par a fi aceleasi, ca si cele descrise de Preda, cu mai mult de un jumatate de secol, si desigur decorul la fel….Toata viata mi-am dorit sa traiesc cu 100 de ani in urma si uite ca reusesc aici in Montecristi.
Ah, dar sa nu credeti ca nu exista si hotele de 5 stele (in adevaratul sens), ca nu ar fi si  vile somptuoase, etc
In Montecristi pot sa spun ca ma simt asa cum mi-am dorit: in liniste si pace sufleteasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu