duminică, 4 noiembrie 2012

INTELIGENTA LUI DANUT LUPU


  E foarte simplu sa fim sinceri. Danut Lupu e un personaj foarte cunoscut in Romania, prin simplul fapt ca, ne-a incantat cu forma sa deosebit de diferita de a juca fotbal. A fost un artist pe care nu am stiut sa-l pretuim la adevarta valoare si nu vom realiza poate nicidata. De ce: Pentru ca e o fire foarte sensibila si care a trecut prin momente grele in viata fotbalistica. Din nefericire nu a fost inteles la fel ca si Dobrin, si multi altii precum Marin Preda sau Petre Tutea care nu au beneficiat de tratamentul adecvat talentului lor, din varii motive subiective...
  Nu ma luati in nume de rau ca-l compar cu titanii literaturii, dar am inteles ca valorile adevarate ar trebui sa aiba liber acces,  in sensul de a fi perceputi de marea masa, indiferent de tipul de valoare dat, adica  ca ar fi de acceptiune artistica sau sportiva. In fond, e una  de tip axiologic...de ce sa ne ferim...!
   Cu alte cuvinte, mi-e scarba de cei ce considera ca doar literatii au sanse sa fie savurati. Lupu e un tip foarte inteligent, chiar Mircea Lucescu a recunoscut acest fapt, asa ca nu e altceva de facut decat sa acceptam ideea ca ramane  mandria  natiunii prin deosebitul talent de care a dat dovada, atat la nivelul echipei nationale cat si la cel al cluburilor profesionale din tara si mai ales din strainatate unde a activat cu mare succes.
   Danut a fost o perla, un magician al balonului, fara egal. Adica ceea ce, daca se nastea in Anglia sau Germania,  ar fi fost un star mult mai... de luat in seama....
   Imi aduc aminte, de cate ori a fost ignorat de catre cei care se ocupau de selectia echipei nationale si ma durea ca acest om minunat nu a fost selectionat atunci cand era intr-o forma excelenta, in ultimii ani ai carierei sale, prin 94-95, cand se simtea de departe ca ar fi dorit cu ardoare sa puna cotul la lupta pentru intrarea echpei nationale, in incercarea sa de mentinere la o cota avansata in ierarhia fotbalului mondial.
   Sincer, nu vom gasi o alternativa la aceasta valoare numita Danut Lupu forte devreme, si e dureros ca nu am aflat o forma decenta de a-l recopensa pe acest titan magician al balonului asa cum palmaresul minunatului om si artist al mingii, ar fi meritat-o din plin.
  Danut, sa ne traiesti si sa fi sanatos, ca cei care sunt sinceri te vor avea mereu in suflet...
   Asadar, vei ramane mereu in memoria noastra una dintre cele mai valoroasa stele fotbalistice din Romania si chiar din lumea intreaga.
   Calin Daniel Cruceru


  Un comentariu:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   RăspundețiȘtergere